Adrianus Verhorst, † 23 mei 1945

adrianusverhorst-pasfoto-grootAdrianus Verhorst werd geboren op 28 augustus 1901 te Piershil als zoon van Jan Verhorst en Pieternella Kleijn. Hij trouwde op 1 mei 1925 te Zuid-Beijerland met Maria Konijnendijk (25 maart 1903, Nieuw-Beijerland). Het echtpaar kreeg één zoon: Jan Willem Verhorst (19 september 1925, Oud-Beijerland). Hij staat vermeld op het Monument Burgerslachtoffers WO2 Korendijk

Tijd om naar huis te gaan

In februari 1944 werd besloten dat grote gebieden in de Hoeksche Waard moesten worden ontruimd, vanwege de voorgenomen inundatie van het gebied. Ongeveer 65% van het eiland moest volledig worden ontruimd, waarbij circa 22.000 inwoners voor evacuatie in aanmerking kwamen. Alle geëvacueerden moesten, voor zover ze zelf geen evacuatie-adres konden vinden, via Rotterdam worden afgevoerd naar een gebied ten oosten van de lijn Amsterdam-Gouda-Dordrecht-Breda. Ook de polder Groot-Cromstrijen in Numansdorp werd geïnundeerd, waardoor Hendrik den Broeder met zijn vrouw Marie den Broeder-Vermoen een opvangadres moest zoeken. Men vond onderdak op het boerenbedrijf van Cornelis van Nieuwenhuijzen, gelegen in de polder Klein-Zuid-Beijerland. Deze polder hoefde niet te worden geïnundeerd en bewoners aan de noordkant van deze dijk hoefden hun huizen niet uit. Ook Maaike Vermoen-van der Sluis, de schoonmoeder van Den Broeder, die na het overlijden van haar man bij haar dochter was blijven inwonen, verhuisde mee naar het adres Noorddijk B 38 te Zuid-Beijerland, later Noorddijk 8.

Na de bevrijding werden de doorgestoken dijken gerepareerd en werden de polders leeg gepompt. De geëvacueerden wilden zo snel mogelijk naar hun huizen terug om deze weer bewoonbaar te maken. Aan het begin van de Groene Kruisweg, waar Den Broeder woonde, had het water niet zo hoog gestaan. Hierdoor hoefde er zoals op vele andere plaatsen in de Hoeksche Waard geen modder te worden verwijderd uit de huizen. Hendrik den Broeder wilde zo snel mogelijk terug naar zijn huis en had twee boerenwagens geregeld voor de verhuizing. Hij werkte bij het landbouwbedrijf van Krijn Visser, aan de Middelsluissedijk te Numansdorp.

Op 23 mei 1945 nam Adrianus Verhorst, die als knecht in dienst was bij Van Nieuwenhuijzen, plaats op de voorste van de twee aan elkaar gebonden wagens, om de paarden te mennen. De reis naar huis was op voorhand al veelbesproken geweest. Er stonden op het voorste gedeelte van de Groene Kruisweg, gezien vanaf de Rijksstraatweg, enkele huizen en een boerderij. Andere bewoners van de Groene Kruisweg waren nog niet teruggekeerd naar hun woningen. Ook de familie Mallegrom, woonachtig naast Den Broeder, was nog niet teruggekeerd. De reden daarvan was de onveilige situatie bij het gebied rond de Middelsluissedijk. Iedereen in de buurt was op de hoogte van de aanwezigheid van landmijnen in dit gebied en iedereen raadde Den Broeder af om het gebied met zijn twee wagens in te gaan. Hoewel het gebied nog niet was vrijgegeven door de geallieerden en er zelfs nog Duitse militairen bezig waren om de landmijnen op te ruimen, besloot Den Broeder dat het tijd was om naar huis te gaan.

Hendrik den Broeder ruimde zelf, ondanks protesten van de Duitse militairen, een afzetting met prikkeldraad op. Deze afzetting lag over de Middelsluissedijk, nog voor de afrit naar de Groene Kruisweg. Te voet wandelde hij van de afrit van de Middelsluissedijk naar de Groene Kruisweg, komende uit de richting Korteweg. Hiermee wilde hij laten zien dat er geen gevaar was. In dit gebied lagen echter geen antipersoonsmijnen, maar mijnen die voertuigen en tanks buiten gevecht moesten stellen. Deze antitankmijnen ontploften pas bij een gewicht van een paar honderd kilo. Daarom ging het al snel fout toen dezelfde route werd afgelegd met de wagens met huisraad. Door het gewicht van de voorste wagen ontplofte er meteen een landmijn, precies op de plaats waar Den Broeder kort daarvoor had gestaan. Hendrik den Broeder zat op de achterste wagen en overleefde de explosie. Op de voorste wagen zat naast Adrianus Verhorst de 67-jarige Maaike Vermoen-van der Sluis, die door de explosie om het leven kwam. Adrianus Verhorst liep ernstige verwondingen op aan één van zijn benen. Hij werd naar het Zuiderziekenhuis in Rotterdam gebracht waar hij nog dezelfde dag is overleden. Hij werd begraven te Klaaswaal.

Foto’s en afbeeldingen Adrianus Verhorst

Posters van het militair gezag, naoorlogs

Familiebericht.

familiebericht-adrverhorst

Ansichtkaart Zuiderziekenhuis, jaren veertig.

adrianusverhorst-zuiderziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *