Toen de oorlog begon: deel 5 ( Strijens verzet)

Knipsel ‘Toen de oorlog begon – deel 5 (Strijens verzet)’ – AD Rotterdams Dagblad, editie Hoeksche Waard, 6 maart 2015

Er heeft ruim 30 jaar onderzoek aan ten grondslag gelegen. Nu is Cor in ‘t Veld (79) klaar en heeft hij zijn bevindingen over het Strijense verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog op papier gezet. Ter gelegenheid van de 70-jarige bevrijding van Nederland wordt zijn boekje binnenkort gepubliceerd.

Het begon allemaal in 1984, rondom de uitreiking van verzetsherdenkingskruizen in Strijen. Cor in ‘t Veld, toen nog gemeentesecretaris van Strijen, raakte er in gesprek met leden van het toenmalig verzet tussen de jaren 1940 en 1945. „Sommige verhalen die de ronde deden waren mythisch van aard. Er werd op het dorp bijvoorbeeld beweerd dat iemand even drie Duitsers de strot had afgesneden in de polder. Maar daarvoor was het verzet veel te verstandig natuurlijk.” Het verzoek aan de verzetsmensen om de avonturen in de oorlog op schrift te stellen werd alleen door slager Piet Naaktgeboren ingewilligd. „Ik besloot om de betrokkenen dan maar zelf te gaan interviewen. Uiteindelijk heb ik 45 personen gesproken. Daarna was het niet moeilijk meer om feiten van fictie te scheiden.” Uit het initiatief van de in 1935 aan de Oudendijk geboren Strijenaar is met behulp van vele dorpsgenoten een historische vereniging en later zelfs een museum voortgekomen. Voor die vereniging heeft hij diverse publicaties verzorgd, altijd over de Watersnood of de Tweede Wereldoorlog. „Dit is mijn laatste bijdrage, ik ben nu bijna 80 jaar. Alle interviews zijn in de loop der jaren nog aangevuld door geschonken dagboeken. De aanstaande herdenkingen vormden voor mij een passende aanleiding om het af te ronden.” Het resultaat is een veelomvattend boekwerk, met onderwerpen zoals distributie, onderduikers, luchtoorlog, jodenvervolging en illegale pers. Zo komt het verhaal over de ‘crossing’ (als het verzet met geallieerde piloten, joden of gezochte verzetsmensen het water naar bevrijd Nederland overstak) tijdens de kerst van 1944 uitvoerig aan de orde. Dat liep helemaal mis: door pure pech kwam men Duitsers tegen. Zijn eigen oorlogsherinneringen dreunt hij zo op, alsof het pas geleden is gebeurd. Na de Nederlandse soldaten bij het huis van zijn ouders kreeg hij als 9-jarige ook te maken met ingekwartierde bezetters. „De ingekwartierde Duitse soldaten Alfred, Heinz en Casimir kregen eens een verschrikkelijke reprimande. Ze stonden in de houding als een blok ijs. Een officier had hen gesommeerd om het luchtdoelkanon te gebruiken.” Cors vader hoorde later van diezelfde soldaten waarom ze dat niet hadden gedaan: de vliegtuigen vlogen te hoog en te snel. Bij ontdekking dreigde een bombardement door de geallieerden. In het boekje, dat binnen enkele weken wordt uitgebracht in een oplage van 800 exemplaren, komt terloops ook landverraad aan de orde. Bij een plaatselijke boer die NSB-blaadjes uitdeelde, werd de leus ‘In Amerika word je van krantenjongen miljonair, in Strien word je van boer krantenjongen’ op de muur gekalkt. „Hier en daar heb ik maar initialen gebruikt. Sommige NSB’ers wil ik niet bij naam noemen. Na al die jaren ligt het nog steeds gevoelig.”

toendeoorlogbegon-deel5-verzet-strijen-adrd-6mrt2015

Foto ‘Bevrijders in Strijen’ – 1945

De eerste bevrijders arriveren in Strijen. Bron: C. in ’t Veld

strijen-kerk-eerste-bevrijders

6 Comments

Add a Comment
 1. Waar is het boek Strijens Verzet te koop? Mijn vader zou dit graag willen lezen.

  1. Diana, het boekje wordt uitgegeven door de Oudheidkundige vereniging ‘Het land van Strijen’. Zie: http://www.hetlandvanstrijen.com/boekjes.html

 2. Wat interessant, ik ga dit boek ‘Strijens Verzet’ kopen.
  Mijn opa Teun Buitendijk heeft ook in het verzet gezeten, ik weet zijn broer Jan Buitendijk ook. De laatst genoemde heeft gevangen gezeten in een kamp in Polen.
  De familie Buitendijk was een groot gezin, misschien zaten meerdere in het verzet.
  Mijn opa heeft hiervoor jaren geleden… een lintje voor ontvangen.

 3. Piet naaktgeboren ik wil graag een update geven over de heer mulder uit arnhem. Zijn gezondheid gaat hard achteruit. Mijn mail adres is veranderd in upcmail.nl de rest is hetzelfde. groeten gejah

 4. Mijn vader is gemobiliseerd te Strijen . In de eerste dagen van Duitse inval is er een nederl korporaal de boel aan het verraden geweest. Hij is een kopje kl gemaakt maar daardoor is het batteljon naar Oostenrijk vervoerd in een werkkamp. Te Graz.
  Wat us waar van dit verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *