Expositie Strijen 1940-1945 + presentatie boek ‘Verzet in Strijen’

Op vrijdag 8 mei 2015 werd in Strijen de expositie geopend over de Tweede Wereldoorlog. Wethouder Geràldo Janssen gaf met een slinger aan het luchtalarm het openingssignaal. Het boek van Cor in ‘t Veld over het verzet in Strijen werd gepresenteerd, Cor in ‘t Veld reikte een exemplaar uit aan Dies Sanderse, neef van de in de oorlog gefusilleerde Dies Sanderse.

Foto’s – Opening in de Kerkstraat (Strijen) – 8 mei 2015

opening-strijen-8mei2015-01 opening-strijen-8mei2015-02

Knipsel ‘Oorlogsexpo in stijl geopend’ – Kompas 13 mei 2015

oorlogsexpo-in-stijl-geopend-kompas-13mei2015

Filmpje – Opening in de Kerkstraat (Strijen) – 8 mei 2015

De aankondiging van deze avond luidde als volgt:

Na de expositie over de mobilisatie heeft het museum in Strijen een geheel vernieuwde foto expositie over de tweede wereldoorlog.Hoe zwaar Strijen het in het begin en aan het einde van deze oorlog te verduren heeft gehad word aan de hand van 22 panelen met foto’s duidelijk getoond.

In het begin werd het dorp aan de keen al getroffen door de bommen die voor Rotterdam waren bedoeld en waardoor er veel slachtoffer te betreuren waren. Welke schade dat veroorzaakt heeft is op de foto’s goed waarneembaar.Ook aan het einde van de oorlog heeft Strijen onder zwaar artillerie vuur gelegen. Van uit bevrijd gebied werd de Hoeksche waard onder vuur genomen en Strijen kwam daar niet ongeschonden van af.

De kogel inslagen in de St Lambertuskerk zijn daar nog de stille getuigen van. Ook de inundatie in 1944 van de polders rond het dorp heeft veel schade aangericht wat een evacuatie noodzakelijk maakte. Deze expositie met nog niet eerder getoonde beelden is te zien in de smederij museum “Het Land van Strijen” en is gevestigd aan de Kerkstraat 47. In de grote kelder in het onderhuis is er plaats gemaakt voor de bevrijding. Daar worden feestrokken tentoon gesteld en ook de bevrijdingsvlag die van 1946 tot 1960 van dorp tot dorp werd gedragen.

De opening zal op vrijdag 8 mei om 20.00 uur gedaan worden door Wethouder Jansen en blijft tot zaterdag 4 juli te bezichtigen. Voor meer informatie over openingstijden en groepsbezoek zie www.hetlandvanstrijen.com

Ook zal op deze avond het themaboek “Het verzet in de tweede wereldoorlog” gepresenteerd worden.Dit boek, dat in de serie “Strijen in perspectief”, door Cor in ’t Veld geschreven is, is een uitgave van de oudheidkundige vereniging “Het Land van Strijen”

Duitse-militairen-op-de-Kaai

Duitse militairen op de Kaai – Museum “Het Land van Strijen”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *