2017 – Na 70 jaar stilte…

Waar het ene boek eindigt, begint het andere boek. Peter Pot (56) uit ’s-Gravendeel las een oorlogsverhaal en begon een eigen onderzoek. ‘Na 70 jaar stilte…’ heet zijn boek, dat via de museumwinkel in Heinenoord en mijnbestseller.nl verkrijgbaar is. Lezend in het boek ‘Rose’, verschenen in 2015 en handelend over de oorlog in Klaaswaal, verbaasde Peter zich over teksten aangaande zijn grootvader, Pieter Jacobus Pot. ,,Er is helaas geen feitenonderzoek is gedaan door de auteur, Rosita Steenbeek.” Een pijnlijk onderwerp, want de opa van Peter bevond zich in 1945 op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

,,In maart 1945 raakte de SS-baas Rauter zwaar gewond bij een actie van het verzet. Als represaille werden ongeveer 300 gevangen geëxecuteerd. Waarvan 49 in kamp Amersfoort.” De aanwezigheid van Piet Pot in dat kamp is omgeven door een waas van geheimzinnigheid. ,,Hij werd in Klaaswaal gearresteerd in januari 1945, het bezit van een geheime zender werd ten laste gelegd. Die zender werd nooit gevonden.” Piet Pot werkte als smid in zijn geboortedorp Puttershoek. Na zijn huwelijk in 1924 startte hij als fietshersteller in Klaaswaal.  Daarnaast was hij taxichauffeur en werkman bij de PTT. ,,Mijn grootvader had alle schijn tegen. Hij mocht in ‘spertijd’ naar buiten en had een passagebiljet voor de Barendrechtse brug. Door zijn werk voor de PTT had hij kennis van communicatiemiddelen.” In juni 1945 overhandigde ds. Rijnburger namens het Rode Kruis de onheilstijding aan Barbera Cornelia Bervoets. ,,Die brief heb ik nog in mijn bezit. Mijn oma was plotseling weduwe, mijn vader Henk had geen vader meer.” Peter herinnert zich dat zijn vader er nooit over wilde praten. ,Zodra mijn grootmoeder de oorlog ter sprake bracht reageerde hij afwijzend.” De herinnering aan opa werd wel levend gehouden. In augustus 1945 werd hij herbegraven in Klaaswaal. Zijn naam staat op de Coolsingel op de herinneringsplaquette, op het monument Moeder in Heinenoord en op de erelijst in de hal van de Tweede Kamer. ,,Na zijn pensionering heeft mijn vader zijn oorlogsverhaal eindelijk opgeschreven. Dat vormt de basis van mijn boek. Ik heb me geconcentreerd op feiten, zoals die zijn terug te vinden in archieven, kranten en documenten.” De waarheidsvinding en het houden van afstand bleken lastige hordes voor de auteur. Op oudejaarsavond 1944 sprak grootvader Pot profetische woorden, misschien verwijzend naar zijn verzetactiviteiten als eenling: ,,Laten we vanavond naar de kerk gaan, want het zou de laatste keer wel eens kunnen zijn.”

Boek bestellen via mijnbestseller: klik hier

In “Na 70 jaar stilte…” beschrijft Peter Pot (1960) uit ’s-Gravendeel de herinneringen aan Pieter Jacobus (Piet) Pot. Piet Pot (1896) is geboren en getogen te Puttershoek. Na 1924 woont hij samen met zijn vrouw en kinderen in Klaaswaal. Aan de hand van foto’s, documenten en familiepapieren kijkt de auteur terug naar het levensverhaal van zijn grootvader Piet Pot. In 1945 verandert alles, als de bezetter de familie Pot oppakt en gevangen laat zetten. Een tijd van onzekerheid en vertwijfeling volgt. Drie gezinsleden worden vrijgelaten, maar Piet Pot wordt overgebracht van het Haagseveer in Rotterdam naar het “Oranjehotel” in Scheveningen. Tijdens een “mislukte” aanslag bij de Woeste Hoeve raakt Rauter zwaargewond. Deze aanslag kost ruim 250 vaak onschuldige Nederlanders het leven. Piet Pot, die inmiddels is overgebracht naar Kamp Amersfoort, is een van de slachtoffers. Pas in juni 1945 horen zijn vrouw en kinderen, wat er met hun man en vader is gebeurd.

Knipsel ‘Boek Pot doorbreekt 70 jaar stilte’ – Kompas 22 maart 2017

Knipsel ‘Het mysterie rond Piet Pot’ – AD Hoeksche Waard 7 maart 2017

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *