In de Tweede Wereldoorlog werd het verzet in de Hoeksche Waard voorzien van wapens. Een bekend wapentype was de zogenaamde Sten, ook wel een stengun genoemd. Deze mitrailleur stond bekend om zijn eenvoudige ontwerp en lage productiekosten, in de jaren veertig werden circa vier miljoen exemplaren gemaakt. De eerste versie, Mark I, werd in juni 1941 bij het Britse leger ingevoerd, de Mark V versie uit 1944 werd nog tot in de jaren zestig gebruikt.
Sinds 2015 is het Museum Hoeksche Waard in het bezit van de Sten van Mees Weeda, lid van de verzetsgroep Zinkweg. Via historicus Albert Oosthoek, auteur van ‘Uit trouw geboren’, liet hij het exemplaar (type Mark II) schenken ten behoeve van de expositie ‘Oorlog in de Hoeksche Waard’. Enkele maanden na de schenking overleed Mees, op 13 november 2015 op 93-jarige leeftijd.
[Update 2019] Het wapen is geschonken aan het Museum Rotterdam ’40-’45 NU, het maakt daar deel uit van de uitgebreide wapencollectie. Een handleiding van dit wapen staat hier: 1943 – Ontwerp-voorschrift Mitrailleurkarabijn (Sten)
De stenguns werden door soldaten vaak afgekraakt wegens hun onnauwkeurigheid, een direct gevolg van het eenvoudige vizier. Als gevolg van een slecht ontworpen magazijn liepen ze vaak vast en verder gingen ze gemakkelijk per ongeluk af, zodra ze op de grond vielen of een tik kregen. In Nieuw-Beijerland leidde dit in 1975 tot een ernstig ongeval toen een Sten uit WO2 tevoorschijn werd gehaald.
Foto’s ‘De stengun van Mees’ – 6 maart 2015
Afbeelding ‘Sten’
Leuk verhaal Henk en ik weet dat dit verhaal van deze winkelier die wij goed kenden grote
Indruk maakte op ons in die tijd..
Mooi stuk Henk , de tekening zegt genoeg over het wapen . Ook bijzonder dat we het konden bezichtigen !