De tribunaalverslagen in de krant

Facebooktwitter

Net zoals alle andere artikelen over de oorlog zijn ook deze artikelen informatief bedoeld. De knipsels die op deze website zijn gepubliceerd komen allemaal uit het Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard, zoals dat tot in de jaren zeventig heeft bestaan. De tribunaalzittingen voor de Hoeksche Waard werden bijgewoond door een journalist, vervolgens plaatste hij het verslag daarvan in de krant. Wat u leest zijn dus geen geheime of vertrouwelijke stukken, maar openbare verslagen die vanaf 1945 regelmatig werden gepubliceerd in ‘het Hoekschewaardje’.

Ga naar de indexpagina

Een einde aan de rechteloosheid

Na de oorlog viel het niet mee om via de tribunalen de waarheid boven tafel te krijgen. Wie zijn de echte landverraders, wie hebben zich verrijkt? De verslagen in de krant hielden de gemoederen af en toe flink bezig, getuige rectificaties en ingezonden brieven. Er zullen ongetwijfeld fouten zijn gemaakt binnen die rechtspraak, maar op dat moment moest vooral een einde worden gemaakt aan rechteloosheid. Enkele na-oorlogse, waarvan sommige overigens zeer begrijpelijke, politieke moorden vormden ons land om in een soort Wilde Westen. In Nederland zaten op een bepaald moment meer dan 100.000 personen opgesloten, zonder enige vorm van proces.

Onherkenbare achternamen

Bijna alle achternamen van de beschuldigden in deze tribunaalverslagen zijn door mij onherkenbaar gemaakt. Want wie in ieder geval niets te verwijten valt zijn de kinderen, kleinkinderen en overige familieleden van de direct betrokkenen. Deze website is door mij opgestart ter vermaak en lering, vooral ook als informatiebron voor direct betrokkenen en geïnteresseerden in het algemeen. Het tonen van de achternamen dient geen enkel doel. Mocht u op basis van een onderzoek wel in een bepaalde achternaam zijn geïnteresseerd dan verzoek ik, met een hele goede reden, mij per mail te benaderen.

Zaken uit de Hoeksche Waard – Indexpagina

Ik heb me bij deze publicatie beperkt tot zaken uit de Hoeksche Waard. Vanaf april 1947 werden er voor het tribunaal te Dordrecht ook zaken behandeld van buiten de Hoeksche Waard. Via de indexpagina kunt u alle verslagen lezen.

Meer weten?

Mocht u meer willen weten over dit onderwerp (bijvoorbeeld: Mijn opa was lid van de NSB, waar kan ik informatie over hem vinden?) verwijs ik u naar deze webpagina van het Nationaal Archief en het NIOD: wegwijzer archieven wo2.

Ook deze uitzending van ‘Andere Tijden’ geeft een duidelijk beeld van deze tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *