De tribunaalverslagen openbaar in de krant

Net zoals alle andere artikelen over de oorlog zijn ook deze artikelen informatief bedoeld. De knipsels die op deze website zijn gepubliceerd komen allemaal uit het Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard, zoals dat tot in de jaren zeventig heeft bestaan. De tribunaalzittingen voor de Hoeksche Waard werden bijgewoond door een journalist, vervolgens plaatste hij het verslag daarvan in de krant. Wat u leest zijn dus geen geheime of vertrouwelijke stukken, maar openbare verslagen die vanaf 1945 regelmatig werden gepubliceerd in ‘het Hoekschewaardje’.

Ga naar de indexpagina

Wachten op je proces

Na de oorlog viel het niet mee om via de tribunalen de waarheid boven tafel te krijgen. Wie zijn de echte landverraders, wie hebben zich verrijkt? De verslagen in de krant hielden de gemoederen af en toe flink bezig, getuige rectificaties en ingezonden brieven. Er zullen ongetwijfeld fouten zijn gemaakt binnen die rechtspraak, na een melding aan de P.O.D. kon je zomaar in gevangenschap belanden en was het wachten op je proces. Dat duurde vaak veel te lang, in Nederland zaten op een bepaald moment meer dan 100.000 personen opgesloten, zonder enige vorm van proces. 

Volledige namen

Voorheen heb ik de namen in deze zaken onherkenbaar gemaakt. Echter, vanaf 2020 is de genoemde krant ook digitaal beschikbaar voor iedereen (via Delpher); het verbergen van de namen dient daardoor geen enkel nut meer.

123 zaken uit de Hoeksche Waard – Indexpagina

Ik heb me bij deze publicatie beperkt tot zaken uit de Hoeksche Waard, van bijna alle 123 zaken is er ook een uitspraak gepubliceerd. Vanaf april 1947 werden er voor het tribunaal te Dordrecht ook zaken behandeld van buiten de Hoeksche Waard, vanaf 1949 werden de zaken in Den Haag behandeld. Via de indexpagina kunt u alle verslagen m.b.t. de Hoeksche Waard lezen.

Ga naar de indexpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *