1940 – Bij een school in Mookhoek

Ik was in 2015 met mijn broer in de Hoeksche Waard. Met name in Mookhoek, Strijen en Strijensas, omdat mijn vader Jan Vroonhof in de meidagen daar gelegerd was. Wij bezochten ook de bunker die uitziet op de Moerdijkbrug, deze bunker moesten ze verdedigen. Wij hebben van hem nog enkele foto`s en herinneringen daaraan. Hij was daar als sergeant-majoor administrateur bij de groep. Op deze foto, voor een school in Mookhoek, staaat mijn vader in de midden van de twee deuren.

Johan Vroonhof, Leiderdorp

Foto ‘Bij een school in Mookhoek’ – 1940

jan-vroonhof-strijen

2 Comments

Add a Comment
 1. Geachte heer J. Vroonhof

  Ook mijn vader was daar (mei 1940)in Strijen(sas) en de Mookhoek. Hij was opgekomen in Leiden tijdens de mobilisatie 1939 en was bij infanterie, mortier 8.
  Hij heeft de eerste oorlogsdagen bij de Moerdijkbrug gevochten, maar de Duitse overmacht was zo groot en de bewapening zo modern daar konden zij niet tegenop. Hij heeft kunnen vluchten onder de rook van een brandende schuur, die over een sloot hing.
  Ben erg benieuwd naar nieuws uit die tijd, jammer dat mijn vader niet meer leeft.
  Zijn naam is M.v.d. Zwan geb. te Rijnsaterwoude en daar ook begraven.

  met vriendelijke groet,
  M.v.d. Zwan

 2. beste mijnheer van der Zwan, gegevens uit mei ’40 zijn te vinden bij Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)in den Haag.Daar zijn ‘alle’ gevechtsrapporten terug te vinden. U moet dan wel weten bij welke eenheid uw vader diende. Maar ook de website http://www.zuidfront-holland1940.nl/ bevat veel info. Over Strijensas ken ik verder alleen het boekje ‘Ervaringen van een mitrailleur-compagnie’ van Dr. J. Rinse. Maar dat is uitgegeven in december 1940 en misschien wat moeilijk te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *