2015 – Plaquette slachtoffers WO II-drama

numansdorp-plaquette-01Bij de Veerhaven in Numansdorp komt een plaquette te hangen voor de burgerslachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Zuid-Beijerlander Cees Pijl nam het initiatief voor het gedenkbord, dat komt te hangen op de plaats waar tijdens de oorlog de boot naar Willemstad vertrok. „Op 13 november 1943 werden twee veerboten die vanuit Numansdorp vertrokken beschoten door de geallieerden,” zegt Pijl, wiens ouders en broer destijds ook aan boord waren. „Zij zijn gelukkig de dans ontsprongen. Maar er vielen wel 29 gewonden, van wie er vier zijn gestorven aan hun verwondingen”. Pijl merkt dat de ramp in de vergetelheid dreigt te raken. Vandaar dat hij het initiatief nam. „En dit jaar valt het ook mooi samen met het 70-jarig ‘jubileum’ van de bevrijding”. Burgemeester Jan Luteijn van de gemeente Cromstrijen is blij met het initiatief „Het is heel lofwaardig dat een particulier zich sterk heeft gemaakt voor deze plaquette. Het is toch een groep slachtoffers die -helaas- onderbelicht is gebleven”.

Naschrift: Deze ramp is eerder al uitgebreid beschreven in zowel Het Kompas (klik hier) als in het Algemeen Dagblad (klik hier). Het verhaal is ook beschreven in de oorlogsherinneringen van Wim de Jong (klik hier).

Bron: Algemeen Dagblad 8 juli 2015

plaquette-numansdorp-adrd-7juli2015

Knipsel ‘Ik draag dit altijd mee’ – Algemeen Dagblad 9 juli 2015

plaquette-numansdorp-9juli2015

numansdorp-plaquette-02

2 Comments

Add a Comment
  1. Kent iemand de dame die ook hierbij aanwezig was op de boot, haar naam is Mevr. Kappetein, men noemt haar hier een boerin uit Zuid Bijerland. Ik ben zelf een Kappetein en geïnteresseerd in onze familie gebeurtenissen.
    Dank voor uw info.

  2. Hallo als meisje van 4 jaar zat ik op de pr Lelie wij werden beschoten mij vader en moeder raakten gewond jaren later nog granaatscherven in de benen ik ben toen naar een gezin in Willemstad gebracht tot mijn ouders weer naar huis mochten ik ben inmiddels 84 Jaar zijn er nog meer reacties Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *