1946-1955 – Bevrijdingstochten in Piershil

Na de oorlog werden er in Piershil en in de Hoeksche Waard regelmatig bevrijdingstochten gehouden. De federatie van Oranjeverenigingen in de Hoeksche Waard organiseerde jaarlijks een tocht voor schoolkinderen uit de gehele Hoeksche Waard.

Foto’s bevrijdingstocht – 1946

Deze foto’s werden gemaakt op het moment dat de tocht in Piershil aankwam.De foto’s tonen de Piershilse groep (met en zonder de controleurs Jan Rozendaal en Bas Bosman) op 5 mei 1946: Staand van links naar rechts: Teun Verhulp, Ad van Bergeijk, Piet Huisman, Cor vd Hoeven en zittend van links naar rechts Leen Rozendaal en Bart vd Jagt.

piershil-voorstraat-5mei-1946-01 piershil-voorstraat-5mei-1946-02

Foto bevrijdingstocht – 1948

Deze foto is van 5 mei 1948. Per dorp werden er een aantal leerlingen benoemd die de plichtplegingen moesten verrichten. Daarbij werden ook per dorp controleurs aangesteld. Op deze foto, gemaakt voor de winkel van Bijl op de Sluisjesdijk (Arie Bijl staat helemaal links, met naast hem Ingie Bijl), zijn de officiële leerlingen Maria M. Kooij, Lena M. van der Panne, Janna Veerman, Teuntje Veerman, Adriaantje in ‘t Veld en Jaapje in ‘t Veld. Controleurs waren B. Bosman en L.P. van ‘t Hof. Verder staan op deze foto Jannie Groenenberg (rechts van de vlag) met naast haar Pie van der Merwe. Het meisje naast Pie is onbekend, daarnaast staan Tinie Sterrenberg en Corrie Bijl. In het midden, kijkend van achter een meisje is Gerrit Bijl te zien. De drie grote jongens rechts zijn Piet de Reus, Pleun Stok en Nico Bakker (met stropdas).

piershil-foto-bevrijdingstocht-1948

Foto bevrijdingstocht – 1957

Op deze foto, in de Piershilse Voorstraat op 6 mei 1957, zien we van links naar rechts: Gerrit den Hollander, Dik Bosman, Ton de Reus, Jan Riedijk, Anneke Reedijk, Ankie Soeters, Corrie Kooij en Sjanie Lagerwerf. Rechts staan de controleurs Hans van der Waal en Jan Rozendaal.

piershil-foto-voorstraat-1950

Fotoserie bevrijdingstocht 10 jaar bevrijding – 1955

Op de vijf foto’s hieronder is de Piershilse praalwagen te zien. Op de kar staan en zitten van links naar rechts Arie Kooij, Nico Bakker, Ineke Rozendaal en Ad van Bergeijk. Op de andere foto is ook de tractor te zien, achter het stuur zit Piet in ‘t Veld. Deze optocht werd gehouden in mei 1955 bij de tienjarige herdenking van de bevrijding. Ieder dorp in de Hoeksche Waard zorgde voor een praalwagen volgens een bepaald thema waarna alle karren in een lange stoet door de Hoeksche Waard reden.

piershil-foto-optocht-1955-01 piershil-foto-optocht-1955-02 piershil-foto-optocht-1955-03 piershil-foto-optocht-1955-04 piershil-foto-optocht-1955-05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *