1945 en 1967 – V1 in de polder

Facebooktwitter

Onderstaande foto’s uit 1945 werden gemaakt bij de boerderij van de familie De Heer aan de Kreekkant 5 te Piershil (later werd dat Nieuw-Beijerland). Mevrouw Bosman-de Heer, die daar destijds woonde, vertelde dit verhaal bij deze foto’s: “Vanaf oktober 1944 tot maart 1945 werden V1-raketten gelanceerd vanaf Pernis en richting Antwerpen. Onze boerderij lag in deze route. Regelmatig kwamen die V1’s over tijdens het opstarten en er werd dan geluisterd of de V1 wel tot drie keer volledig door startte. Zo niet dan haperde het systeem en kwam de bom meestal naar beneden, met alle gevolgen van dien. Deze V1 op de foto stortte neer rond januari/februari 1945 tijdens het haperende doorstarten en boorde zich zuidelijk in de weide achter de boerderij. Later is deze V1 door de Duitsers onschadelijk gemaakt, door hem alsnog ter plaatse tot ontploffing te brengen”.

Foto’s V1 Kreekkant Piershil/Nieuw-Beijerland – 1945

piershil-oorlog-v1-1945-01 piershil-oorlog-v1-1945-02 piershil-oorlog-v1-1945-03

piershil-oorlog-v1-opgeruimd

In 1967 raakte A. Molendijk bij het uitvoeren van drainagewerkzaamheden op zijn land aan de Nieuw-Piershilseweg te Piershil een zwaar voorwerp. Hij begreep meteen dat het de V1 moest zijn waar al jaren over werd gesproken. Het projectiel kwam in 1945 in het land neer en werd daarna uit het oog verloren. Bij het uitgraven kwam men aanvankelijk alleen de kop van de vliegende bom tegen. Op aandringen van Dhr. Molendijk werd er verder piershil-oorlog-v1-uitgegravengezocht en uiteindelijk bleek het te gaan om een V1 van 7 meter lengte. De bom was nog niet ontploft maar het grondwater had reeds de springstof bereikt waardoor er geen acuut gevaar meer was. De bom had zich met de achterkant de grond in geboord en kon door de hulpverleningsdienst van het Ministerie van Binnenlandse zaken (een voortzetting van de mijnopruimingsdienst) volledig worden uitgegraven en afgevoerd.

Afbeelding V1

De V1 was het eerste zogenaamde V-wapen en een Duitse uitvinding uit de Tweede Wereldoorlog. De naam V1 was een afgeleide van Vergeltungswaffe 1 (Vergeldingswapen). Het toestel was uitgerust met een explosieve lading in de neus en vloog door middel van een pulserende straalmotor aandrijving en een simpel geleidingssysteem op eigen kracht naar zijn doel. Als een V1 over kwam, was zijn sputterend geluid duidelijk hoorbaar. Op een vooraf ingesteld tijdstip – of als de brandstof op was – stopte de motor en dook de raket omlaag waarna bij de inslag de springkop explodeerde.

piershil-oorlog-afbeelding-v1

2 Comments

Add a Comment
  1. Mag ik uw foto gebruiken voor een informatiebord van een museum?

    1. Jazeker, geen probleem. Ik stuur u het origineel toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *