1944 – De inundatie van Piershil

In februari 1944 leidde de angst voor een invasie van een geallieerd leger tot drastische maatregelen. De Duitse bezetter besloot om grote delen van Nederland onder water te zetten om zo de opmars van vijandelijke troepen te bemoeilijken. Aanvankelijk veranderde Piershil in een spookstad maar de voordelen die de inundatie bood werden al snel een reden om illegaal terug te keren. De lege huizen waren voor het uitzoeken voor onderduikers (waaronder personen die niet in Duitsland wilden gaan werken), de rustige omgeving was ideaal voor illegale activiteiten (vervoer van piloten en wapens) en in het waterrijke gebied ontstond een waar voedselwalhalla. De vele aanwezige eenden, hun eieren en de enorme hoeveelheden snoek zorgden ervoor dat het af en toe krioelde van de bootjes om in deze ‘supermarkt’ de voedselvoorraden op peil te brengen. Het gebied heeft tot na de bevrijding op 5 mei 1945 onder water gestaan. Op 15 mei 1945 begon het water te verdwijnen en kwam er een einde aan de inundatie van het gebied. Daarna kwamen de meeste bewoners terug en kon aan de grote schoonmaak worden begonnen. Kelders en regenputten werden leeggepompt en met de brandspuit werden veel huizen schoon gespoten.

Fotoserie start van de inundatie

Op deze foto is een gat in de Hogendijk te zien. Dit gat werd gemaakt door de Duitsers om de Korendijkse Polder vol te laten lopen.

piershil-oorlog-inundatie-10

De stee van Rosmolen aan de Steegjesdijk van Piershil.

piershil-inundatie-boerderij-rosmolen

Op deze foto’s is het hoge water te zien in het Buitenspui, het water dat vanuit de Piershilse Haven liep richting het Spui (dat ligt er nog steeds, hoewel het nu is afgesloten). Het gebied is ook al behoorlijk verwilderd.

piershil-oorlog-inundatie-03

Deze foto werd gemaakt bij de Piershilse haven, vanaf de Kade. Links de Sluisjesdijk.

piershil-oorlog-inundatie-07

Fotoserie Het dorp onder water

Deze foto is gemaakt vanaf de Sluisjesdijk.

piershil-oorlog-inundatie-06

Deze foto’s zijn gemaakt vanaf de trambaan. Op die plaats komt tegenwoordig Buitenom de Sluisjesdijk over.

piershil-oorlog-inundatie-04 piershil-oorlog-inundatie-05

Dit lijkt een gecamoufleerde schuur, maar waar in Piershil was dit?

piershil-oorlog-inundatie-13

Eveneens in Piershil…maar waar?

piershil-oorlog-inundatie-14

Fotoserie Buiten het dorp

Deze foto is waarschijnlijk gemaakt bij de Breejenhoek (nu Korendijkse slikken). Van links naar rechts poseren Jan Kruis, Piet Schelling, Henk Goudswaard en Herman Evers.

piershil-oorlog-inundatie-01

Deze foto is gemaakt vanaf de Kostverlorendijk, richting Piershil.

piershil-oorlog-inundatie-08

Deze foto is gemaakt vanaf de Kostverlorendijk, richting Zuid-Beijerland.

piershil-oorlog-inundatie-09

Deze foto toont Tiengemeten, gezien vanaf de dijk bij Bas van de Erve (Nieuwendijk).

piershil-oorlog-inundatie-12

Foto Bevrijding mei 1945

Zo zag het dorp er uit op 5 mei 1945. Kil en drassig.

piershil-oorlog-inundatie-02

1 Comment

Add a Comment
  1. Als kleuter heb ik de inundatie van Piershil meegemaakt, ik heb daar duidelijke herinneringen aan. Mijn
    vader was destijds Predikant in Piershil, wij woonden in de pastorie. Als eerste evacuatieadres vonden wij onderdak in Nieuw-Beyerland bij een bevriende predikant. Later werd ik,in verband met mijn leeftijd en veiligheid ‘geëvacueerd’ naar mijn grootouders in oost-Groningen. De ellende van e,e.a staat nog helder op mijn netvlies. Ook de confrontatie bij terugkomst in Piershil na de oorlog met de gevolgen van de inundatie m.m het teloorgaan van de prachtige Pastorietuin door de,invloed van het zoute water. Al met al heeft mijn ‘evacuatie’ meer dan 1 1/5 jaar geduurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *