1944 – De inundatie van Piershil – Polder Klein-Piershil

In februari 1944 moest iedereen weg uit het dorp Piershil vanwege de inundatie. Deze foto’s zijn gemaakt in de polder Klein-Piershil. Deze foto’s zijn gemaakt vanuit verscheidene hoeken. In de polder Klein-Piershil stonden ook de barakken van de Duitse soldaten en het zoeklicht; hier en daar zijn daarvan bebouwingen waarneembaar. Ook was in deze polder een Bosman-molentje aanwezig, eveneens zichtbaar.

Fotoserie inundatie 1944-1945 – Klein-Piershil

De eerste vier foto’s zijn gemaakt vanaf en nabij de boerderij van de Bruijne (die staat er nog steeds, daar waar de Oudendijk eindigt, vlakbij Nieuw-Beijerland).

piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-01 piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-02 piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-03 piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-05

Deze foto werd gemaakt vanaf het huis van Adr. Kleinsmit (later Greijn), in de bocht van de Piershilse Molendijk en Oudendijk.

piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-06

Deze foto toont een stukje bouwland van M.M. Franke.

piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-07 piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-04

Deze foto’s zijn gemaakt lopend richting de toenmalige sluis op de Spuidijk (de fotograaf heeft het Spui achter zich en kijkt over de polder richting de Oudendijk en Molendijk van Piershil).

piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-08 piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-09 piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-10

Op deze foto is de wagenschuur van Henk van Bergeijk te zien, halverwege het weggetje naar het Spui vanuit de bocht Molendijk-Oudendijk (toen heette dat het Nieuwe Dijkje, nu de Spuiweg).

piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-11

Deze foto is gemaakt bij het toenmalige Blindehuisje, in de bocht (richting Nieuw-Beijerland) waar ook de Oosthoek begint. Te zien is een bewoond kippenhok aldaar.

piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-12

Langs de Oudendijk te Piershil, bij de twee tankvallen.

piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-13

Ook deze twee exemplaren zijn vermoedelijk gemaakt in de polder Klein-Piershil.

piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-14 piershil-oorlog-inundatie-kleinpiershil-15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *