1944 – De inundatie van Piershil – Oosthoek

In februari 1944 moest iedereen weg uit het dorp Piershil vanwege de inundatie. Deze foto’s zijn gemaakt rondom de Oosthoek. Veel Piershillenaars bleven op de Oosthoek wonen, de grens tussen ‘droog en nat’ (Nieuw-Beijerland en Oud-Beijerland ontsprongen de dans en werden niet onder water gezet). De daar reeds aanwezige bewoners namen veel dorpsgenoten op in afwachting op betere tijden. Door het droog houden van de Noordpolder mochten enkele bewoners in het verboden en onbereikbare gebied achterblijven. Ook kregen enkele boeren in de polder Oud-Piershil toestemming om hun boerderij te redden door het aanleggen van een dijk rondom hun bezit. Dat waren P. Oosthoek (later Ceres Vesta van de familie Verhoeven), W. Sterrenberg (later van de familie Bijl), het huis van G. Bijl en de boerderij van J. van Bergeijk.

Fotoserie inundatie 1944-1945 – Oosthoek

Op de bovenste foto is de boerderij te zien van Piet Oosthoek, aan de Oosthoek (op die plaats is later Ceres Vesta van de fam. Verhoeven gebouwd). De dam om de boerderij is ook goed te zien op de twee volgende foto’s (W. Sterrenberg). Het meisje rechts onder, Pia Sterrenberg, staat op zo’n dam.

piershil-oorlog-inundatie-oosthoek-01

piershil-oorlog-inundatie-oosthoek-02

piershil-oorlog-inundatie-oosthoek-10piershil-oorlog-inundatie-oosthoek-03 piershil-oorlog-inundatie-oosthoek-04 piershil-oorlog-inundatie-oosthoek-05 piershil-oorlog-inundatie-oosthoek-06 piershil-oorlog-inundatie-oosthoek-07 piershil-oorlog-inundatie-oosthoek-08 piershil-oorlog-inundatie-oosthoek-09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *