1941 – Schutkleur voor de Bosmanmolentjes

In april 1941 kreeg de firma Bosman in Piershil een bijzonder schrijven. Omdat de weerkaatsing van de blank aluminium wieken kon dienen als ‘orienteeringspunt voor vliegtuigen van met Duitschland in oorlog zijnde landen’, moest een schutkleur worden aangebracht. Niet alleen op de bestaande molens, ook de nog te bouwen exemplaren vielen onder de maatregel.

Document Windmolens – 2 april 1941

In verband met het navolgende, door mij ontvangen schrijven, verzoek ik U, de daarin bevolen maatregelen, ten aanzien van Uw ( eventueel nog te bouwen) windmolen onverwijld te nemen. Gaarne ontvang ik van U voor den 10 April e.k. bericht, dat bedoelde dek- of schutkleur, op de wieken van de molen is aangebracht.

De Burgemeester

De Befehlshaber der Ordnungspolizei deelt mij mede, dat verschillende windmolens, welke ter bemaling van polders opgesteld zijn, voorzien zijn van blank aluminium wieken. Deze schitteren in nachten met heldere maan zoo, dat ze als orienteeringspunten voor vliegtuigen/van met Duitschland in oorlog zijnde landen kunnen dienen. Naar aanleiding van deze mededeeling verzoek ik U in Uw gemeente te willen doen nagaan of dergelijke windmolens aanwezig zijn en in voorkomend geval opdracht te willen doen geven op deze wieken een dek- of schutkleur aan te brengen, waardoor bovenomschreven schittering achterwege blijft.

DE RIJKSINSPECTEUR VOOR DE BESCHERMING VAN DE BEVOLKING TEGEN LUCHTAANVALLEN.

piershil-molen-schutkleur-1941

 

1 Comment

Add a Comment
  1. de bel was aan een paal gehangen op de biersum en niet bij de broodkist volgens mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *