1940 – Inkwartieringsvergoeding

Facebooktwitter

In de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland Duitse soldaten ingekwartierd. De burgemeester moest opgeven hoeveel officieren en soldaten er bij de inwoners thuis konden worden ondergebracht. Hiervoor moest door de Duitse soldaten of SS’ers een vergoeding worden betaald aan de gemeente waaronder het kwartier viel. Deze vergoeding werd vervolgens doorbetaald aan de kwartiergever. Ook eventuele vernielde en gestolen goederen en verbruikte elektriciteit werden zo betaald.

In Piershil hebben niet veel Duitse soldaten ingekwartierd gezeten. Bij de zoeklichtstelling in Piershil was ook een eigen barak beschikbaar voor de soldaten. Pas aan het einde van de oorlog, toen terugtrekkende troepen langs kwamen, werden de veelal leegstaande huizen (vanwege de inundatie) in Piershil gebruikt door Duitse soldaten en officieren. Er werd veel gesloopt en meubilair verhuisd, de redelijkheid was er bij de door de oorlog geharde soldaten toen wel vanaf. Er werden geen vergoedingen meer betaald, sterker nog, wanneer er kwartier werd geweigerd dat kon dat de dood tot gevolg hebben.  

Foto ‘Ingewartierde soldaten’

Deze Duitse soldaten zaten in de oorlog ingekwartierd te Rotterdam-Zuid, op de boerderij van mijn opa. Leendert van den Heuvel woonde destijds aan de Dorpsweg 155, deze weg liep van de Charloisse Lagedijk naar de Katendrechtse Lagedijk.

duitse-soldaten-rotterdamDocumenten ‘Inkwartieringsvergoeding Piershil’ – 1940

piershil-wo2-inkwartieringsvergoedingen-1940-01 piershil-wo2-inkwartieringsvergoedingen-1940-02 piershil-wo2-inkwartieringsvergoedingen-1940-03 piershil-wo2-inkwartieringsvergoedingen-1940-04 piershil-wo2-inkwartieringsvergoedingen-1940-05 piershil-wo2-inkwartieringsvergoedingen-1940-06 piershil-wo2-inkwartieringsvergoedingen-1940-07 piershil-wo2-inkwartieringsvergoedingen-1940-08 piershil-wo2-inkwartieringsvergoedingen-1940-09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *