Een mooie foto van een muziekkorps op het marktplein. Aan de belangstelling kun je zien dat het in de beginperiode is, dus 1940. Het is het muziekkorps van het 48ste Regiment. Deze foto correspondeert met een bericht dat de gemeentesecretaris A. Schipper destijds noteerde:
“Begin september 1940. Een zonnige herfstdag. Een lange stoet van proviandwagens, afgewisseld met tal van kanonnen van allerlei slag op hun affuiten en bijbehorende caissons, stuk voor stuk met twee paarden bespannen, komen van de Oostdijk de Oost-Voorstraat inrijden, gaan voor het gemeentehuis de Vliet over en vullen weldra de beide Voorstraten. De begeleidende manschappen, die het is aan te zien, dat ze de laatste dagen niet uit de kleren geweest zijn, zetten zich op de stoepen neer. Een uur pauze. Sommigen laten zich scheren, anderen zoeken een bakker of een slager op. “Nou jongens, als nu eens een Engels vliegtuig overkwam, dat jullie hier zag zitten”, vraag ik. “O, die durft overdag toch niet in de lucht te komen”, is het lachende antwoord. En als ik een officier vraag, waar ze vandaan komen, is het antwoord: “Van Cherbourg”. En als ik verder vraag, waarheen nu, dan klinkt het prompt, zonder twijfeling: “Naar Engeland!” Bij mijn opmerking, dat Cherbourg toch veel dichter bij Engeland ligt dan Rotterdam, is hij dat niet met me eens. Neen, ik weet er niets van, beweert hij. ze gaan naar Engeland! Ik doe er het zwijgen toe. Dat ze bij Cherbourg klop hebben gehad en de benen moesten nemen, lees ik pas de volgende ochtend in de krant. En ondanks, dat ze daar danig in de knel gezeten hebben, was één van de wagens met gloednieuwe Franse fietsen volgeladen. Splinternieuwe karretjes. Gestolen?? “Dezelfde avond speelde hun muziekkapel op het marktplein. Oud en jong er omheen. Wat tot mij doordrong was onberispelijk, in zeker opzicht bewonderenswaardig. Pas later werd mij duidelijk, hoe zo’n graad van volmaaktheid bereikt kon worden.”
N.B.: “Ze kwamen uit Cherbourg (Normandië) maar ze waren verplaatst en niet op de loop gegaan. Cherbourg ligt dichter bij Engeland, maar ze maakten deel uit van de 12e Divisie. De 12de en de 30ste Infanterie divisie werden in september 1940 in Nederland gestationeerd en behoorden tot de 2de groep die pas over zouden steken wanneer de 1ste groep uit Normandië in Engeland aan land was gegaan. De informatie uit september 1944 is er tussen geslopen in het verslag van Schipper. Soms wist men niet goed meer of informatie bij 1940 of bij 1944 hoorde. Vanaf september 1944 kwamen er heel veel eenheden uit Normandië naar Nederland en die waren gevlucht voor de Geallieerde troepen. De eenheid in de Hoeksche Waard was het 48ste regiment en dat is op 25 oktober naar Noord-Brabant verplaatst om uiteindelijk in het eerste halfjaar van 1941 naar Rusland te vertrekken”.
(deze tekst en deze nuance werd geleverd door Jaap Bijl, als reactie op deze foto die ik hem toezond).
In de hoek linksonder staan de agenten Kool en Kers (Kers is de langste).
Links op de foto ziet men twee agenten staan. De grootste is veldwachter Kers, de kleinere is “wachtmeester”? Kool. Ik weet dit heel zeker omdat ik in de oorlogsjaren opgegroeid ben en deze agenten regelmatig in het dorp zag’.