1944 – Wie een kuil graaft….

Truus van der Hoeven uit Piershil liet in maart 2017 deze herinneringen aan de oorlog optekenen in de Piershilse Krant (Krant. No. 10)

Wie een kuil graaft……….

Onder andere via de website zijn veel Piershillenaars ervan op de hoogte dat er in de oorlog in de Oudendijk 2 tankvallen waren, gemarkeerd door doorgezaagde bomen. Minder bekend is dat er ook in de Sluisjesdijk een tankval was, een eindje voor het huis waar nu de familie Hensen woont. Toen de polders rond Piershil onder water werden gezet, kwam er over de tankvallen aan de Oudendijk een houten brug te liggen, dit omdat de Piershilscheweg, tot dan toe de verbinding met de omgeving, meer dan een halve meter onder water kwam te staan. (Deze weg werd nadien voornamelijk gebruikt door ‘Het Verzet’, om er in het donker mensen of dingen over te vervoeren die beter niet door de bezetter gezien konden worden.) De tankval in de Sluisjesdijk kreeg geen brugdek. Je kon enkel onderlangs over een smal paadje te voet naar de andere kant komen.
Bij deze tankval speelde zich in 1944 een bijzonder voorval af. Hoewel de meeste politieagenten in de regio te vertrouwen waren, was dat niet het geval met de commandant. Deze heer van der Tholen was een fanatieke N.S.B.-er, die zeer in de weer was om de bezetter te gerieven en menigeen heeft laten oppakken. Hij was in de omgeving enorm gehaat. Op zekere dag was hij met z’n motorfiets op pad, met een collega-agent in het zijspan, om zijn ‘plicht’ te doen. Zij reden vanaf Piershil met een stevige snelheid richting Zwartsluisje, echter met de tankval hadden ze niet gerekend en reden er met volle vaart in. Beiden waren zwaar gewond.
Dokter Doornbos uit Nieuw-Beijerland werd gewaarschuwd, evenals de dominee. De laatste deed wat hij als zijn christelijke plicht achtte en zat op zijn knieën te bidden bij de ene gewonde, terwijl de dokter zijn medische plicht deed bij de andere. Al gauw ging het nieuws over het gebeurde als een lopend vuurtje rond bij de mensen op het dorp, die niet waren geëvacueerd. Wat bezetting en onderdrukking aan haat kan opleveren bleek uit de reacties: ‘Ze moesten er allemaal in sodemieteren’. De dokter vatte uiteindelijk de situatie samen door met een vileine grijns op te merken: ‘Ja die putjes waren ook gemaakt om erin te rijden, hè’.

Zie ook dit artikel: De drie tankvallen van Piershil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *