Burgers en de NSB (ledenlijst)

Een pijnlijk onderwerp in de Nederlandse geschiedenis is wel het lidmaatschap van de NSB. In de Hoeksche Waard waren 207 personen lid van de NSB. De meeste Nederlanders haatten de NSB, maar toch waren er ook mensen voor. De tegenstanders spraken over landverraad, de voorstanders zagen in de NSB de oplossing voor veel problemen. De meest gehoorde argumenten voor het lidmaatschap van de NSB waren: “Er was grote armoede en verdeeldheid in ons land. De NSB keerde zich tegen die schijndemocratie”, “Het was de daadkracht die me aantrok; het zingen en marcheren; en dat saamhorigheidsgevoel”, “Ik vond het indrukwekkend dat Hitler van een land met miljoenen werklozen een welvarend land had gemaakt”, “Ik zag nog maar één keuze: het nationaalsocialisme of de chaos van het communisme”, “We konden van onze winkel niet leven, en de NSB beweerde dat het voor de middenstanders beter zou worden” en “Met Duitsland aan de macht, gaf het NSB-lidmaatschap goede mogelijkheden om carrière te maken”. Er werden zakelijke deuren geopend voor menig ondernemer, fruitkweker en landbouwer, ook vanwege economische motieven werd gekozen voor een lidmaatschap. De gedragingen van de NSB-ers in de oorlog liepen sterk uiteen. Er waren leden die hun gedrag ten opzichte van hun medeburgers nauwelijks wijzigden, zij werden lid op basis van de bovenstaande argumenten. Er waren echter ook leden die actief hun bijdrage leverden aan het schrikbewind, die verraad pleegden en medeburgers ernstig in de problemen brachten. Van die laatste categorie zijn we in Piershil gelukkig verschoond gebleven.

Ledenlijst NSB

De ledenlijst van de NSB in nog altijd niet openbaar gemaakt. Zoals u kunt lezen in dit document (Klik op ‘Nu downloaden’ Inventaris van het archief van het Militair Gezag in Zuid-Holland, 1944-1947) zal de lijst op 1 januari 2021 openbaar worden gemaakt.

Hier en daar rouleren de ledenlijsten al en na enig speurwerk is een kopie wel te verkrijgen. Dat lukte ook Radio Hoeksche Waard. In de documentaire ‘Het Eiland en de oorlog’ werd het onderwerp m.b.t. de NSB-leden in de Hoeksche Waard met het voorlezen van de aantallen (per dorp) discreet afgehandeld.

Geluidsfragment ‘Ledenlijst NSB’

Dit geluidsfragment is afkomstig uit de documentaire ‘het Eiland en de oorlog‘, welke werd uitgezonden in 2005 op Radio Hoeksche Waard.

Geplaatst met speciale toestemming van Omroep Hoeksche Waard, 96.fm en diverse kabelfrequenties

voor de GEHELE Hoeksche Waard en elders via stream omroephw.nl

Voor de NSB-ers en familieleden van NSB-ers was het na de oorlog niet altijd even prettig in Nederland. De Duitsers waren weg en het volk had behoefte aan het uiten van woede en verontwaardiging. Niet alleen diegenen die de keuze voor de NSB hadden gemaakt moesten het daarbij ontgelden, maar ook de familieleden. Het taboe wordt tegenwoordig steeds vaker doorbroken en kinderen van NSB-ers doen hun verhaal. Enkele jaren gelden gebeurde dat o.a. in een televisiedocumentaire waarin door een NSB-kind deze veelzeggende zin werd uitgesproken: “Na de bevrijding in mei 1945 begon voor mij de oorlog”.

poster-wo2-nsb

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *