Opening expositie ‘Oorlog en bevrijding in de Hoeksche Waard’

Met een expositie over oorlog en bevrijding in de Hoeksche Waard, schenkt gemeente Binnenmaas aandacht aan de jaren van bezetting en de bevrijding in de Hoeksche Waard. De expositie wordt op vrijdag 8 mei geopend door burgemeester Borgdorff in het gemeentehuis in Maasdam. Door middel van fotomateriaal, archiefstukken en voorwerpen wordt een beeld geschetst van de oorlogsjaren en de bevrijding. Met name de rol van het bestuur en ambtelijk apparaat wordt belicht, gevisualiseerd door een selectie bekendmakingen en proclamaties uit de jaren 1940-1945.

De expositie laat deze roerige periode in onze regio zien, en dan voornamelijk de zaken die ‘des gemeente’ zijn. Onderwijs, arbeid, bestuur, volkshuisvesting en verkeer & vervoer zijn zaken van de gemeenten, toen en nu. Deze onderwerpen vormen ook de hoofdstukken van het verhaal dat de tentoonstelling wil vertellen. Hoofdstukken als evacuatie & inundatie (onderwaterzetting), bevrijding en oorlogsmonumenten zijn opgenomen om het beeld verder in te vullen.

De stukken komen uit de archieven van Binnenmaas en het regionaal archief in Dordrecht, naast foto’s uit de archieven van Museum Hoeksche Waard en verschillende historische verenigingen in Binnenmaas en de Hoeksche Waard. Ook is een groot aantal voorwerpen te zien uit de dagen na de Bevrijding, met name door de Engelse en Canadese bevrijders achtergelaten materieel.

Documentaire ‘Herinneringen’ in première

Speciaal voor deze expositie heeft filmmaker Maatje van Eck in opdracht van gemeente Binnenmaas de documentaire ‘Herinneringen’ gemaakt. Gertjan Withagen verzorgde het camerawerk. In de documentaire, die tijdens de opening van de expositie in première gaat, haalt een aantal inwoners van de Hoeksche Waard herinneringen op aan de oorlogsjaren en de bevrijding.

Trailer documentaire

Tijdens de opening wordt ook een – speciaal voor deze gelegenheid geschreven – Bevrijdingslied vertolkt door Michon Sprengers en de band MICHON.

Belangstellenden zijn van harte welkom de opening van de expositie bij te wonen op vrijdag 8 mei om 20.00 uur. De expositie is te bezoeken van 11 mei tot en met 26 juni 2015 tijdens de openingstijden van het gemeentehuis aan de Sportlaan 22 in Maasdam: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur en dinsdag van 8.30 uur tot 20.00 uur.

Kompas 13 mei 2015 – Expositie is geopend

Met een expositie over oorlog en bevrijding in de Hoeksche Waard schenkt de gemeente Binnenmaas aandacht aan de jaren van bezetting en de bevrijding in de Hoeksche Waard. De expositie werd op vrijdag 8 mei geopend door burgemeester Borgdorff in het gemeentehuis in Maasdam. Door middel van fotomateriaal, archief-stukken en voorwerpen wordt een beeld geschetst van de oorlogsjaren en de bevrijding. Met name de rol van het bestuur en ambtelijk apparaat wordt belicht, gevisualiseerd door een selectie bekendmakingen en proclamaties uit de jaren 1940-45. De stukken komen uit de archieven van Binnenmaas en het regionaal archief in Dordrecht, naast foto’s uit de archieven van Museum Hoeksche Waard en historische verenigingen in Binnenmaas en de Hoeksche Waard. Ook is een groot aantal voorwerpen te zien uit de dagen na de Bevrijding, met name door de Engelse en Canadese bevrijders achtergelaten materieel. Speciaal voor deze expositie heeft filmmaker Maatje van Eck in opdracht van Binnenmaas de documentaire ‘Herinneringen’ gemaakt. Gertjan Withagen verzorgde het camerawerk. In de documentaire, die tijdens de opening in première ging, halen inwoners van de Hoeksche Waard herinneringen op aan oorlog en bevrijding.

De expositie is te bezoeken t/m 26 juni in het gemeentehuis aan de Sportlaan tijdens de openingsuren, van 8.30 tot 16.30 uur, dinsdag tot 20 uur.

oorlog-en-bevrijding-expositie-kompas-13mei2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *