Holocaustmonument Levenslicht

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Gemeente Hoeksche Waard, is op 3 locaties in de Hoeksche Waard het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien:

23, 24 en 25 januari in Piershil bij het monument voor de burgerslachtoffers
26, 27 en 28 januari in Oud-Beijerland bij het Joods Monument ‘Am j’Israel Chai’
27 januari rond 19.00 uur een officiële herdenking (toespraak van wethouder Paul Boogaard en spreker mevrouw Van den Berg)
29, 30 en 31 januari in Strijen bij ingang van het museum Het Land van Strijen

Het monument is iedere dag van 16.30 tot 20.00 uur te bekijken. Er zijn 2 mensen bij het Levenslicht aanwezig om erover te vertellen.

Landelijk project

Het monument in onze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Stenen als inspiratie

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de Hoeksche Waard zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Foto: Studio Roosegaarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *