‘Oorlog in het museum’, eerste expositie ooit

Museum Hoeksche Waard in Heinenoord opent in april een expositie over de Tweede Wereldoorlog. Zeventig jaar na de bevrijding wordt voor het eerst het oorlogsverleden van de gehele streek getoond.

In de jaren tachtig was er al een expositie over dit onderwerp, toen over de oorlog in zijn algemeenheid. Volgens directeur Belle van den Berg is er nu bewust voor een andere benadering gekozen. „Naar mijn idee is het de taak van dit museum om vooral het Hoeksche Waardse aspect te tonen van de Tweede Wereldoorlog, het wordt een unieke expositie.” Dini Heijden, coördinator rondleidingen en educatie, bevestigt die uitspraak: „Ook historische verenigingen op het eiland organiseren mooie exposities over dit onderwerp, maar altijd is het dan een lokale aangelegenheid. Hier willen we tonen hoe het was in de oorlog, voor alle Hoeksche Waarders.” Binnen de speciale werkgroep is er bijna een jaar hard gewerkt aan onderzoek en verzamelen van materiaal. Aan de hand van de thema’s strijd, dagelijks leven, joden, verzet en onder water, ervaren bezoekers hoezeer de Hoeksche Waard door de oorlog werd getroffen. Het onderwijs binnen de Hoeksche Waard wordt eveneens bij de expositie betrokken. De werkgroep educatie heeft een speciale speurtocht uitgezet in de boerderij, leerlingen van de Willem van Oranje filmen diverse interviews en er loopt een poëzie-wedstrijd. De winnende gedichten worden voorgedragen tijdens lokale dodenherdenkingen en één daarvan bij de opening van de expositie. De expositie in de museumboerderij zal bijna een jaar te zien zijn, van 17 april 2015 tot en met 27 maart 2016. Zaken als foto’s, documenten en persoonlijke voorwerpen van verzetsmensen worden geëxposeerd. Het meest lastig was volgens directeur Van den Berg het vinden van de grotere voorwerpen, de blikvangers. ,We zijn dus heel blij dat we de stengun van de Verzetsgroep Zinkweg hebben, de helm van soldaat Cees van ‘t Hof en het originele spandoek `Welcome to the liberators’ uit Mijnsheerenland. Ook de melktank van Piet Hollestein, waarin wapens en piloten werden vervoerd door het verzet zijn we op het spoor, dankzij herhaalde oproepen in de pers!’ Voor het eerst zijn ook alle namen van de slachtoffers in en uit de Hoeksche Waard bijeen gebracht, als monument. Bezoekers wordt verzocht om eventuele aanvullingen meteen te melden. Dini Heijden: „Aan een boom hangen we alle namen van de slachtoffers, we hebben er nu bijna 200 geregistreerd. Een enorm aantal. Daaronder bijvoorbeeld de baby die in Westerbork werd geboren en in een kamp werd vermoord:”

Bron: AD Rotterdams Dagblad, editie Hoeksche Waard’ – 18 maart 2015

oorlog-in-het-museum-adrd-18mrt2015Foto’s ‘Interview AD Rotterdams Dagblad, editie Hoeksche Waard’ – 6 maart 2015

streekmuseum-hw-fotoshoot-ad-6mrt2015-01 streekmuseum-hw-fotoshoot-ad-6mrt2015-02 streekmuseum-hw-fotoshoot-ad-6mrt2015-03 streekmuseum-hw-fotoshoot-ad-6mrt2015-04 streekmuseum-hw-fotoshoot-ad-6mrt2015-05

Foto’s ‘Interview AD Rotterdams Dagblad, editie Hoeksche Waard’ – 6 maart 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *