De Hoeksche Waard tijdens WO I

College tour met lezing ‘De Hoeksche Waard tijdens WO I en de Spaanse Griep’

Loopgraven vol dood en verderf, verwoeste dorpen en steden, miljoenen ontheemde burgers. Vier jaar lang maakt de Eerste Wereldoorlog wereldwijd slachtoffers. Nederland blijft buiten de strijd. Maar het neutrale Nederland worstelt met vluchtelingen, persvrijheid, mobilisatie, schaarste en de neutraliteit.

Een lezing omtrent dit onderwerp wordt gegeven in Museum Hoeksche Waard door Will van Velsen-Griffioen en Dini Heijden op donderdag 29 november 2018.

Onderwerpen die aan het licht komen, zijn Wat is de aanleiding voor deze oorlog, die voornamelijk in de loopgraven wordt uitgevochten? Wat betekent neutraliteit, mobilisatie en het opvangen van vluchtelingen voor de economie en voor de samenleving, in het bijzonder die van de Hoeksche Waard.

Alsof het nog niet genoeg is grijpt de Spaanse griep om zich heen en van medio 1918 tot in 1919 maakt deze griep tientallen miljoenen doden, ook in de Hoeksche Waard. Hoe kan het dat deze griep zo’n epidemisch karakter heeft gekregen en kon uitgroeien tot een grieppandemie?

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Historie in de bieb/Bibliotheek Hoeksche Waard op 29 november. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang lezing 19.30 uur. Entree bedraagt € 10,00 inclusief twee consumpties. Vrienden van het museum, houders van de Museumkaart en bibliotheekpas betalen € 7,50. Aanmelden voor de lezing is verplicht via https://www.museumhw.nl/evenementenlijst/120-de-hoeksche-waard-tijdens-de-eerste-wereldoorlog-1914-1918-en-de-spaanse-griep  Let op: wij rekenen op u na aanmelding, u kunt in principe niet annuleren.

Foto: Fort Numansdorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *