Het dagboek van Adrie Buitendijk is in boekvorm verschenen. In het Algemeen Dagblad werd een artikel gepubliceerd rondom de uitreiking van het eerste exemplaar.
Knipsel ‘Dagboek over slag om Arnhem’ – Algemeen Dagblad
Piershillenaar Adrie Buitendijk hield aan het einde van de oorlog een dagboek bij. Met zijn zwager Wout van der Heiden was hij getuige van de slag om Arnhem. Het dagboek is in boekvorm verschenen, donderdag wordt het eerste exemplaar uitgereikt.
Jan van der Heiden, de zoon van Wout, bracht het dagboek onder de aandacht van Krijn Bakker. ,,Wij waren bezig met onderzoek naar burgerslachtoffers in de gemeente Korendijk. Ook Ger Jansen maakte deel uit van onze werkgroep, het dagboek had meteen onze interesse.” Het dagboek werd bijgehouden op losse velletjes, vanaf 2 september 1944 tot 28 mei 1945. Het resultaat is een uniek tijdsbeeld, Adrie beschreef nauwkeurig wat hij zag. ,,Hij had daar ook tijd voor. Het evacuatieadres bevond zich al snel in het frontgebied, werken op het land was te gevaarlijk,” zo verklaart Ger Jansen. De gepensioneerde Zuid-Beijerlander boog zich drie maanden over het in de zeventiger jaren uitgetypte dagboek. Met de familie was afgesproken het zoveel mogelijk in tact te houden, alleen de hoogst noodzakelijke wijzigingen waren toegestaan. Jansen: ,,Ik heb vooral zinnen verkort voor de leesbaarheid. De originele notities waren uitgetypt, ook daarbij werden vergissingen gemaakt. Zo viel er te lezen dat mensen bereid waren om luizen te ruilen voor voedsel, bedoeld werd natuurlijk huizen.” Adrie en Wout moesten Piershil verlaten vanwege de inundatie. Toen enkele maanden later de dreiging van dwangarbeid in Duitsland steeds reëler werden besloten zij de Hoeksche Waard te verlaten. In mei 1944 kwamen ze terecht op de boerderij van de familie Van Beinum in Elst, onder de rook van Arnhem. Op 17 september 1944, Adrie was toen net enkele weken aan zijn dagboek begonnen, begon operatie Market Garden. De geallieerden wilden door luchtlandingen en een grondoffensief de Duitse verdedigingslinie omzeilen Jansen: “De jongens zijn middenin de strijd nog de wei in gegaan, ze vonden dat ze loeiende koeiebeesten niet in de steek konden laten. Ook werd Adrie’s schrijftafel wat verplaatst, vanwege het constante granaatvuur werd een plek bij het raam te gevaarlijk.” Via militair transport werd het gebied ontruimd en de twee zwagers kwamen terecht in Oirschot, bij de familie Blankers. Na de oorlog is Wout hier nog diverse malen terug geweest, op ‘familiebezoek’. Adrie was toen al geëmigreerd naar Canada. Beide mannen leven niet meer, maar hun bijzondere verhaal is voor het nageslacht nu ook in boekvorm vastgelegd. Zoon Wally Buitendijk vind een deze dagen in Woodstock Ontario het dagboek in zijn brievenbus. In Piershil wordt op donderdag 18 december het eerste exemplaar uitgereikt aan Sietse Buitendijk. Zij was binnen haar familie de drijvende kracht om te komen tot iets moois. Krijn Bakker is zeer verguld met het eindresultaat: “De manier waarop de notities werden bewaard was ronduit bijzonder. Ieder door Arie geschreven velletje verdween in de dubbele voering van de ‘Zeemansduffel’ van Wout. Maanden liep hij rond in zijn dikke jas, een wandelend archief.”
Knipsel ‘Opgedoken dagboek oorlog komt in boekvorm uit’ – Kompas 29 oktober 2014