Bezoek No. 600 ‘City of London’ Squadron

piershil-kranslegging-600sqd-robert-echlin-3mei2014-003In de ochtend van 10 mei 1940 werd het vliegveld Waalhaven ingenomen door Duitse troepen. De Nederlandse strijdkrachten riepen de hulp in van de Royal Air Force, de Britse luchtmacht, om een bombardement uit te voeren.

Dit leidde in de vroege middag van 10 mei tot de allereerste missie van de RAF in Nederland. De aanval werd uitgevoerd door No. 600 ‘City of London’ Squadron van de RauxAF van het vliegveld Manson in Kent.

Het werd een fatale missie. Zes vliegtuigen van het type Bristol Blenheim van het No. 600 ‘City of London’ squadron vielen de Duitse troepen aan maar helaas werden daarbij vijf Britse toestellen neergeschoten, met zeven gesneuvelde Britse vliegers als treurig gevolg. Vier vliegtuigen stortten brandend ter aarde, eén toestel kon een noodlanding maken op de slikken bij Herkingen en slechts één vliegtuig kon terugkeren in Engeland.

Elk jaar op 4 mei komt een delegatie van het huidige Squadron kransen leggen op de zeven graven van hun gesneuvelde piloten. Vier te Crooswijk, een in Piershil en twee in Spijkenisse.

Dit jaar komt het squadron met veertig militairen. Bijzonder is dat er op 3 mei om 1600 uur aan de Anthony Fokkerweg-Parmetierplein te Waalhaven een herdenkingspaneel wordt onthult over deze gedenkwaardige aanval van 10 mei 1940. Op 4 mei wordt een krans gelegd in Piershil bij het graf van Robert Echlin, op 5 mei neemt het squadron deel aan het Nationale Defilé te Wageningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *