4 mei 2018: Dodenherdenking Jack Dawson Green

HEINENOORD. Op 4 mei waren in heel het land de traditionele dodenherdenkingen. In onze regio werd o.a. letterlijk stil gestaan bij het offer dat Warrant Officer Jack Dawson Green heeft gebracht. Hij was een Australische oorlogspiloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst was van de Britse Royal Air Force (RAF). Hij was daar ingedeeld bij het RAF 603 (City of Edinburgh) Squadron. Op 17 maart 1945 werd hij – op oorlogsmissie boven Nederland – in zijn Spitfire jachtbommenwerper door Duits luchtafweergeschut – dat stond opgesteld bij de voormalige Barendrechtse brug – neergehaald en sneuvelde voor onze vrede en vrijheid op slechts 21 jarige leeftijd.

Op die 4e mei waren er zowel in Barendrecht – waar Jack begraven ligt – als bij zijn monument , dat aan het naar hem genoemde pad in Heinenoord staat , herdenkingsceremonies voor Jack Dawson Green. Hiervoor kwam een nabestaande , namelijk een nicht van Jack , mevrouw Margaret Bardwell , speciaal uit Australië over. Oók was er een delegatie van 15 leden van het 603 Squadron (RAF) uit Schotland aanwezig. Deze delegatie werd geleid door een Britse luchtmachtgeneraal : de Honorary Air Commodore en de Commanding Officer (respectievelijk Air Marchal Sir David Walker en Squadron Leader Jerry Riley van het 603 Squadron RAF). Dit gezelschap werd op het gemeentehuis door Burgemeester Borgdorff ontvangen en kreeg aldaar een lunch aangeboden. De herdenking werd geleid door de – namens de werkgroep Remember Jack Dawson Green – als gastvrouw én ceremoniemeester optredende mevrouw Leone Leeuwenburgh. De toepasselijke muzikale omlijsting werd geleverd door een doedelzakspeler van de Saint Andrews Pipe Band uit Rotterdam.

Wij mogen de offers die voor onze vrijheid en vrede gebracht zijn nooit vergeten. Dus zullen we hen die ze brachten blijvend herdenken.

Na afloop van de herdenking bracht het gezelschap een door het Museum Hoeksche Waard gesponsord bezoek aan de tentoonstelling “4000 jaar Hoeksche Waard” aldaar.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *