2020 – ‘Dordrecht-Stockholm-Londen’

Bron: Kompas 1 april 2020

Oud-Beijerland – Vader Willem Snijders voer op de grote vaart. Dat hij in de oorlogsjaren Engelandvaarder was wist zoon Dick wel, maar er werd verder nauwelijks thuis over gesproken. Na z’n pensionering dook Snijders in het verleden en haalde pa’s bijzondere verhaal over de oorlog op zee boven water. Dat resulteerde in het boek ‘Dordrecht-Stockholm-Londen’.

De interesse voor de scheepvaart erfde Dick (70) wel van z’n vader, maar hij verkoos het vak van leraar. Ruim 40 jaar gaf de geboren Dordtenaar les op het voortgezet onderwijs in Oud-Beijerland.

‘De eerste aanzet voor een boek ontstond toen mijn zoon Liam in 2014 een profielwerkstuk moest schrijven’, legt Dick uit, ‘hij koos, een beetje op mijn advies, als onderwerp de rol van de koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog met het verhaal van zijn opa Willem. Hij rondde het af met een mooie voldoende. Het onderwerp liet mij niet los en ik ben er mee verder gegaan.’

Want het verhaal van de oorlog op zee is eigenlijk vrij onbekend, weet Snijders. Vader Willem bleef ook na de oorlog varen en was dus vaak en lang van huis. En in de naoorlogse jaren was het vooral hard werken en opbouwen en er werd amper gesproken over de oorlogsjaren.

In het verhaal komt ook Cornelis ruimschoots aan bod, een 15 jaar oudere broer van vader Willem. Die voer ook en was in Finland van boord gestapt met de bedoeling vandaar via Zweden naar Engeland te gaan. ‘Mijn vader en oom waren dus allebei Engelandvaarders’, vervolgt Dick, ‘oom Cornelis ging bij de marine, mijn vader bleef varen voor de koopvaardij. Mijn vader was nog maar 20 jaar toen hij aanmonsterde op het schip Stad Dordrecht, zijn geboorteplaats. Het schip voer in konvooi naar de Oostzee. 

Het was een hele brij met soms veel vage informatie, maar ik heb gereconstrueerd dat hij in Zweden van boord heeft weten te komen. Veel informatie kwam via archieven in Nederland en Zweden en mijn contact met een andere schrijver van oorlogsboeken die veel documenten bleek te hebben over dit onderwerp.

In eerste instantie werd mijn vader aan het werk gezet tussen de koeien op een boerderij vlak bij Stockholm.’ Lachend: ‘Dat verhaal vertelde hij wel, ik vond dat prachtig als kind: pa als cowboy. Later heeft hij z’n broer in Zweden ontmoet en werkten ze op dezelfde boerderij.’ Willem vertrok als eerste met het vliegtuig naar Londen.

Na veel speurwerk wist Dick alle vluchtgegevens te achterhalen. Willem kwam in 1943 terecht op het schip ss ‘Leerdam’. Snijders: ‘Hij is daarmee zeker 7 x de Atlantische Oceaan overgestoken. Dat was zeer riskant want de Duitse U-boten waren berucht en hebben heel wat schepen op de bodem van de oceaan doen belanden. De Leerdam is er altijd goed vanaf gekomen maar mijn vader moet van de oorlog op zee geweten hebben, dat kan bijna niet anders.’

Dick wilde het verhaal van de twee Engelandvaarders voor het nageslacht en zeker z’n familie vastleggen. ‘Het is toch een bijzonder verhaal. Toen ik er na m’n pensionering intensief mee bezig was hoorde ik van meerdere kanten: maak er toch een boek van. Mijn vader leeft al jaren niet meer, hij overleed in 1993, maar ik denk dat hij zeker trots zou zijn geweest. Als ik hem vertelde dat ik op school met geschiedenisles de strijd op zee weer ging behandelen vond ‘ie dat prachtig. Uit het weinige dat hij losliet bleek bovendien dat hij vond dat de rol van de koopvaardijschepen in de oorlog altijd onderschat is. Dat stak hem. De marine kreeg alle eer, terwijl het de koopvaardij was die de lifelines naar Engeland open hield. Als er een lichting Engelandvaarders in Londen aankwam werd er vanuit gegaan dat ze naar de marine gingen.’

Het boek behelst niet alleen een familiegeschiedenis, er staat veel interessante informatie in over schepen, vaarroutes, de koopvaardij, mooi fotowerk, het verloop van de oorlog en de na-oorlogse jaren.

Dick is blij dat de klus geklaard is. ‘Van mooie verhalen thuis en op school naar een mooi verhaal in een boek.’ Hij kreeg hulp van z’n 3 zoons, de één maakte de kaarten in het boek, een ander tuigde de website op en de jongste zoon triggerde hem door te gaan. De kaft is bovendien gemaakt/ontworpen door schoondochter Nineke de Wit.

Het boek ‘Dordrecht-Stockholm-Londen’ verschijnt begin april en telt 125 pagina’s. Het boek kost 16,50 euro en is te koop bij de Bruna in Oud-Beijerland en Numansdorp en het Maritiem Museum Rotterdam. Kijk voor meer gegevens of om te bestellen op: www.dicksnijders.nl.

(tekst: Conno Bochoven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *