2018 – Herdenking Jack Dawson Green

HEINENOORD. Op 19 april hebben zo’n 24 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de OBDS Burgemeester van Bommelschool uit Heinenoord een korte herdenkingsceremonie bij het monument voor Warrant Officer Jack Dawson Green gehouden. Ook waren er leerkrachten en (groot)ouders bij deze herdenking aanwezig. Dit op 3 mei 2010 onthulde monument , dat aan het naar hem genoemde pad nabij de Boonsweg ligt , is door de van Bommelschool geadopteerd.

Op deze gebeurtenis werden zij met een gastles door Koninklijke Luchtmacht-veteraan Dominic Hoogsteder Jr. voorbereid.

Jack Dawson Green was een Australische oorlogspiloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst was van de Britse Royal Air Force (RAF). Hij was destijds ingedeeld bij het RAF 603 (City of Edinburgh) Squadron. Op 17 maart 1945 werd hij in zijn Spitfire jachtbommenwerper door Duits luchtafweergeschut – dat stond opgesteld bij de voormalige Barendrechtse brug – neergehaald. Hij  sneuvelde daarbij op slechts 21 jarige leeftijd voor onze vrede en vrijheid. Zijn laatste rustplaats is in Barendrecht. Zijn graf is daar geadopteerd door de plaatselijke CBS Rehobothschool.

Tijdens de korte herdenkingsceremonie werd de leerlingen nogmaals ter plekke de geschiedenis  zichtbaar gemaakt en verteld. Ze droegen daarna gedichten voor , hielden 1 minuut respectvolle stilte , zongen het Wilhelmus en legden bloemboeketten bij het Jack Dawson Green-monument.

Op 4 mei a.s. zijn er zowel in Barendrecht  als bij het monument in Heinenoord óók weer herdenkingsceremonies voor o.a. Jack Dawson Green. Hiervoor komt een Australische nabestaande , namelijk een nicht van Jack : mevrouw Margaret Bardwell , speciaal over. Oók zal er een 16 man tellende Britse delegatie van het 603 Squadron uit Schotland aanwezig zijn onder leiding van de Britse luchtmachtgeneraal Air Marshal Sir David Walker , vergezeld door de huidige squadroncommandant  Squadron Leader Jerry Riley. Dit gezelschap zal vooraf aan de herdenking door burgemeester André Borgdorff op het gemeentehuis in Binnenmaas worden ontvangen.

Wij mogen de offers die voor onze vrijheid en vrede gebracht zijn nooit vergeten.

(Dominic Hoogsteder Jr.)

Knipsel ‘Offers voor onze vrijheid niet vergeten’ – Kompas, woensdag 18 april 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *