1998 – Herdenkingsmonument Korendijk

In 1998 werd in Piershil het herdenkingsmonument onthuld. Het monument, geplaatst in het plantsoen bij de N.H. kerk in de Voorstraat van Piershil, werd op 4 mei 1998 onthuld door burgemeester B. Kolbach. Het drieluik werd ontworpen door de Dienst gemeentewerken en gerealiseerd op initiatief van een plaatselijk comité en de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers gerealiseerd.

Het herdenkingsmonument in Piershil (gemeente Korendijk) is een drieluik, bestaande uit drie donkergrijze marmeren platen. De gedenkplaten zijn 70 centimeter hoog en 8 centimeter diep; de buitenste zijn 1 meter 20 breed, de middelste is 1 meter 60 breed.
De tekst op het gedenkteken luidt:

‘VRAAG NIET WAAROM,
MAAR VRAAG WAARTOE!’.

Het drieluik bevat de namen van drie groepen slachtoffers:
– oorlogsslachtoffers van de bezettingsjaren;
– militairen die tussen 1945-1950 sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië;
– slachtoffers van de watersnoodramp in 1953.

Het herdenkingsmonument in Piershil (gemeente Korendijk) is opgericht ter nagedachtenis aan drie groepen slachtoffers: aan medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, aan Nederlandse militairen die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië sneuvelden en aan de slachtoffers van de watersnoodramp in 1953. Omgekomen in de Tweede Wereldoorlog: H. Baars, P. v.d. Hoeven, A. Doolaard, A.J. Evertse, E.J. Fokkema, C. Traas-de Jager, J.J. Pouwe, C. Kraak, M. Andeweg, H. v.d. Zijde. Gesneuveld in het voormalige Nederlands-Indië: D. Boender. Omgekomen bij de watersnoodramp: D. Ardon en G. Ardon.

In 2011 werd nog een nog een naam toegevoegd aan het monument: Gerrit van Hal (sneuvelde in het voormalige Nederlands-Indië).

Programma ‘Onthulling herdenkingsmonument’

monument-korendijk-onthulling-programma

Knipsel ‘Oprichting van een herdenkingsmonument’

monument-korendijk-krant

Foto’s Onthulling 4 mei 1998

piershil-monument-4mei1998-01 piershil-monument-4mei1998-02 piershil-monument-4mei1998-03

Het monument in 2003

piershil-foto-monumentvoorstraat-04

Het monument in 2010

piershil-foto-monumentvoorstraat-03 piershil-foto-monumentvoorstraat-02 piershil-foto-monumentvoorstraat-01

Bij de onthulling van het monument werd ook een boekje ter beschikking gesteld. U kunt dat boekje hier downloaden.

Afbeelding Voorpagina Boekje

piershil-boekje-oorlogsmonument-1998-01

1 Comment

Add a Comment
  1. Aanvulling oorlogsslachtoffers:
    In Zuid Beijerland ligt een gezin, vader, moeder en 3 jonge kinderen als slachtoffer toen hun binnenvaartschip in augustus 1940 in de buurt van Zuid Beijerland op een Duitse magnetische mijn liep en verdronken en begraven.
    Op de begraafplaats in Zuid Beijerland liggen 10 Zuid Beijerlanders begraven die tijdens de inundatie van 1944/1945 elders zijn overleden en na de oorlog op Zuid Beijerland zijn herbegraven. Indirect ook oorlogsslachtoffer.
    Op het grondgebied van Korendijk liggen hoogstwaarschijnlijk nog 4 Engelse vliegtuigen neergestort in de 2e wereldoorlog met 9 vermiste bemanningsleden.
    De namen al deze personen zijn mij bekend.

    Arie M. Butterman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *