Materiaal gezocht

Voor deze website ben ik op zoek naar knipsels, foto’s, verhalen, voorwerpen…alles wat te maken heeft met de beschrijving van de Tweede Wereldoorlog in de Hoeksche Waard.

Webmaster van deze website is Henk van den Heuvel: hvdh1234@gmail.com

8 Comments

Add a Comment
 1. Hallo,
  Ik ben Arend Jan Hartman en ben op zoek naar foto’s van de haven van
  oud Beijerland tijdens de tweede wereld oorlog.
  Het zit namelijk zo, mijn opa Dhr Romijn had tijdens de oorlog een binnenvaart schip,
  de Res Nova. Die is door de duitsers gevorderd in de oorlog en tot zinken gebracht in de havenmonding van oud Beijerland.
  Mijn vraag is dus,bestaan er foto’s waarop het schip daar te zien is….
  Ik hoop nog van u te horen,

  Gr Arend Jan Hartman.

  1. Ik stuur u een mail, ik ken iemand die de foto in kwestie in zijn bezit heeft.

 2. Beste Henk,
  in jouw monumentenoverzicht mis ik (zal wel niet goed kijken) het gedenkteken voor De Vijf van Greup.
  Kijk ik inderdaad niet goed óf kan er nog wat worden aangevuld …
  Vriendelijk gegroet,
  Dominic Hoogsteder Jr.

 3. Dominic, het overzicht is nog niet compleet, maar ik heb het monument te Greup nu vast toegevoegd.

 4. Hoi Henk,

  Aan de Oostdijk naast nummer 92 in Oud Beijerland was tot 6 november 1944 een timmerwerkplaats met woning aanwezig. Door een vliegtuigbom is het pand onbewoonbaar verklaard en kort erna gesloopt.

  Heb jij (lucht)foto’s uit de oorlog waarop deze oude bebouwing zichtbaar is?

  Hartelijke groet
  Gerard

 5. Goedemorgen,
  Is er meer informatie over de arbeidseinsatz en het vertrek van de jongemannen te vinden? Ik ben op zoek naar het verhaal van mijn opa. Hij wilde er zelf weinig tot niets over vertellen. Er zijn wel wat dingen bekend, maar ik zou graag willen ontdekken welke route hij heeft afgelegd vanuit Westmaas naar Duitsland, transport, werkkamp, werkgebied en weer terug.
  Iemand een idee waar ik mijn zoektocht kan starten?
  Groeten,
  Amanda

  1. Hallo Amanda, tot 2018 liep dat via een speciale afdeling van het Rode Kruis. Hun archief is echter overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag. Zij hebben een speciale pagina geopend die antwoord geeft op je vraag. Succes met zoeken, zie https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/oorlogsarchief-rode-kruis-arbeidsinzet

 6. Als 12 jarige heb ik tussen tientallen mensen in 1944 tegen de walkant van de oude maas, ongeveer tegenover de suikerfabriek van Puttershoek liggen wachten op een roeier die met ons s,nachts stiekem de oude maas overstak tegen betaling, je moest maar afwachten of zo,n roeier op de plek waar jij lag tegen de kant aankwam . op die roeiboot na hij een zestal fietsen en personen mee’, de fietsen werden voor op de roeiboot plat opgestapeld en ik mocht als kwajongen daar bovenop zitten. de roeier ging naar het midden van de maas en liet zich met de stroom mee drijven richting suiker fabriek bij Puttershoek op de hoogte van fabriek werden we vanuit ons vertrekpunt zwaar beschoten door de Duitsers, de boot is gezonken toen we aan de overkant tussen het riet terecht kwamen, ik werd opgevangen door iemand die ons in een heeft ondergebracht .vervolgen ben ik twee dagen later naar Maasdam gelopen waar ik in de hervormde pastorie bij het Dominees echtpaar Nijen huis terecht kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *