Vliegtuigcrashes nabij Piershil (crash 1 – 10 mei 1940, 04.15 uur)

Om 03.55 uur in de nacht van 9 op 10 mei 1940 begon de Duitse invasie. Grote eskaders van de Luftwaffe vlogen over Nederland. In het verliesregister van de NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) komt de plaatsnaam Piershil vier keer voor wat betreft militaire vliegtuigverliezen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

piershil-oorlog-vliegtuigen-fokker-g1

Crash 1: 10 mei 1940, 04.15 uur. Het eerste vliegtuig dat in deze omgeving neerstort is meteen de eerste in de Hoeksche Waard. Veel Piershillenaars zijn hiervan getuige omdat er boven de Piershilse Noordpolder flink wordt geschoten. De ‘dogfight’ wordt gestreden tussen een Duits vliegtuig dat op de hielen wordt gezeten door een Nederlandse Fokker G1, met dubbele staartligger. Het Duitse toestel, afkomstig vanaf de basis Delmenhorst, werd na het uitvoeren van een bombardement bij Schiphol beschadigd door het luchtafweergeschut aldaar en probeerde een weg terug te vinden naar Duitsland. De zeer wendbare Fokker G1 met piloot J.J. Buwalda en boordschutter J. Wagener komt als winnaar uit de strijd en het Duitse vliegtuig gaat om 04.15 uur rokend naar beneden. Uiteindelijk op het land van A. Barendrecht bij de Achterweg te Goudswaard maakt het vliegtuig een noodlanding. Aan boord van de Heinkel He-111 P2 zitten vier Duitsers: Hans-Werner Paas, Erich Stölzel, Walter Hufnagel en Franz Lewandowski . De hier in de omgeving piershil-oorlog-vliegtuigen-heinkel-he111aanwezige Nederlandse soldaten treffen de Duitsers in de slootkant aan en nemen hen gevangen. De gewonden Stölzel en Lewandowski worden afgevoerd naar een ziekenhuisje in Oud-Beijerland en de twee andere mannen worden opgesloten in een cel te Oud-Beijerland. Op de foto’s is te zien hoe Bram Gebuijs poseert bij de neergeschoten Heinkel en hoe de restanten daarvan later werden gedeponeerd op de Piershilse Hooidam.

In het boek ‘Waalhaven’ van Frits Gerdessen en Karel Mallan wordt Piershillenaar Koos Hoepel (hier te zien op het dak) opgevoerd als getuige. Overigens heeft de familie Hoepel nooit op een boerderij gewoond, zoals op onderstaande pagina wordt gesuggereerd. Bedoeld wordt de kleermakerij van de familie, aan de Piershilse Molendijk.

koos-hoepel-waalhaven

piershil-oorlog-vliegtuigen-heinkel-gebuijs

Bram Gebuijs bij de Heinkel.

piershil-oorlog-vliegtuigen-heinkel-hooidam

Restanten op de Hooidam (Kade Piershil).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *