Vijf van greup: precies 72 jaar later herdacht

Facebooktwitter

Voor meer informatie over de 5 van Greup: zie website https://www.de5vangreup.nl

wo2-hoekschewaard-5vangreup-adrd-17sept2013

Bron: Algemeen Dagblad, 17 september 2013

Na twee jaar aan voorbereiding wordt donderdag eindelijk het monument onthuld voor ‘de Vijf van
Greup’, vijf mannen die in 1941 werden gefusilleerd door de Duitse bezetter. Ze hadden Britse soldaten na een noodlanding helpen vluchten. Daar stond de doodstraf op. ,,Mijn oom Arie heb ik uiteraard niet gekend,” zegt de in 1956 geboren Ina Middelkoop-Van Steensel. „Maar mijn vader was bij de execuctie aanwezig. Hij was toen 17 en ook opgepakt, maar was te jong om te worden doodgeschoten. Hij zei: geef mij die kogel maar. Dat werd afgewezen. Mijn vader kon er moeilijk over praten, later. Als hij het deed, had hij daarna een slechte nacht.” Voor Ina Middelkoop is de onthulling van het monument donderdag extra bijzonder. Het komt te staan op de plek waar nu de Stougjesdijk boven de A29 loopt. „Daar stond vroeg de woning van mijn oom.”

Haar vader kon er later vrede mee hebben. Bijzonder was ook de geboorte van zijn kleindochter, toevallig op 19 september, de datum van de fusillade in 1941 en de datum dat nu het monument wordt geplaatst.

Tv-uitzending
Het clubje nabestaanden kwam bij elkaar via Bas Pegels, die een tv-uitzending over het doodschieten van de vijf had gezien. Pegels had contact met CDA-politicus Peter van Loo, die graag straatnamen of andere huldeblijken voor oorlogsslachtoffers in Binnenmaas wilde realiseren.

Bas Kruijthoff, nabestaande van Pieter Kruijthoff, woont in boerderij Bouwlust, waarboven destijds de vijf soldaten in de problemen kwamen. „Ze wilden hier een noodlanding maken. Dat mislukte, waarna zes Engelse vliegers een kilometer verder op de grond kwamen. De één gaf ze petten, de ander een landkaart, ze konden schuilen in schuren. Allemaal hulp waarop de doodstraf stond.”

Aanvankelijk wisten de Britten te ontkomen. „Maar de mensen die ze hebben geholpen, zijn verlinkt,” weet Anneke van der Stel, kleindochter van Arie van der Stel. „Niet dat ze dat is kwalijk genomen. De Duitsers verzamelden mogelijke getuigen en zelden dat zij zelf zouden worden doodgeschoten als ze geen namen zouden doorgeven.” Nel de Jager (82) herinnert haar opa Arie van der Stel als een reus van een kerel. De geboren Rotterdamse was 8 toen haar opa werd omgebracht. „Ik herinner me de moeite die de familie deed om hem terug te vinden. Aan mijn opa heb ik nog altijd goede herinneringen. Af en toe op zondag of in de vakantie kwamen we naar de Hoeksche Waard. Na zijn overlijden lag hun hond wekenlang op de dijk, te wachten op zijn baasje.”

Voor meer informatie over de 5 van Greup: zie website https://www.de5vangreup.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *