2015 – Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard

Op zaterdag 6 juni vond 2015 de onthulling plaats van het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945.

Knipsel ‘Morgen wordt emotionele dag’ – AD 5 juni 2015

Na ruim tweeënhalf jaar voorbereiding en het overwinnen van veel (organisatorische) problemen gaat het er morgen echt van komen: de officiële onthulling van het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945. Initiatiefnemer Anton de Man weet één ding: ,,Het wordt een emotionele dag.” Er wordt morgen groot uitgepakt bij de onthullingsceremonie. Twee ceremoniemeesters, doedelzakmuziek, vaandelwacht, de onthulling van vier panelen, de flyby van een Spitfire, het ten gehore brengen van The Last Post en Amazing Grace met kransleggingen door de burgemeesters uit de Hoeksche Waard. En niet minder aansprekend: de ontvangst van bijna veertig nabestaanden uit binnen- en vooral buitenland. Ook vertegenwoordigers van ambassades en hoge officieren uit Amerika, Engeland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Canada zullen aanwezig zijn. Initiatiefnemer Anton de Man (74) kwam op het idee toen hij in 2012 tijdens een vakantie in Engeland een replica van een Spitfire ontdekte, gemaakt van glasvezel. „Het leek mij meteen geweldig om zoiets in de Hoeksche Waard te plaatsen. Als eerbetoon aan de Nederlandse en geallieerde vliegtuigbemanningen die voor onze vrijheid zijn gestorven.” Een Spitfire is het niet geworden, maar ook het alternatief stemt De Man tevreden. Op een zes meter hoge paal aan de Anthonie van Leeuwenhoekstraat in Oud-Beijerland is een metalen plaat bevestigd, in de vorm van de Hoeksche Waard. „De contouren van een B24-bommenwerper en enkele Spitfires zijn uitgesneden in die plaat. Ze zijn op weg naar huis, na een missie in Duitsland. Een prachtig gezicht wanneer daar het licht er door valt.” De realisatie van de plannen bezorgde De Man veel hoofdbrekens. Aan opgeven heeft hij echter nooit gedacht. „Met dank aan Bé van der Hoek uit ‘s-Gravendeel, die veel sponsors enthousiast wist te maken, hadden we al snel een startkapitaal. Daardoor is het geloof en de wil er altijd gebleven.” De lastigste periode voor De Man ontstond na de breuk met diezelfde Van der Hoek, vanwege een verschil van inzicht over de te bewandelen weg. „Misschien ben ik dominant, misschien breng ik het moeilijk over naar anderen om te bereiken wat ik wil bereiken. Maar ondanks de breuk is Bé van der Hoek onze stichting altijd veel steun blijven geven. Zaterdag legt hij een krans.” De omarming van het project door de gemeente Oud-Beijerland bleek de redding te zijn voor het nobele streven van de stichting. „Burgemeester Tigelaar was meteen enthousiast. De gemeente heeft ons fantastisch geholpen en buitengewoon veel arbeid verricht.” De kosten zijn binnen de perken gebleven. Vanwege de eerzame plannen werd vanuit het bedrijfsleven veel hulp geboden. De activiteiten rond de onthulling van het monument beginnen morgen om 11.00 uur op de kruising Zalmpad/Anthonie van Leeuwenhoekstraat.

PETER BICKFORD, Familie uit VS
De mooiste herinneringen aan de voorbereidingen bewaart Anton de Man aan de contacten met de nabestaanden. Zichtbaar geëmotioneerd vertelt hij over de jonge Peter Bickford, vanuit Engeland geëmigreerd naar Amerika. Deze veelbelovende sportjournalist kwam als piloot om het leven en ligt begraven in Strijen. Achttien familieleden van Bickford reizen naar Nederland voor de onthulling van het monument. „In zijn laatste brief had Peter geschreven over leven en dood, omdat de zoon van zijn baas na een val uit een boom was overleden. Zelfs een broer van die verongelukte zoon zal aanwezig zijn. Het wordt een emotionele dag.”

Knipsel ‘Morgen wordt een emotionele dag’ – Algemeen Dagblad 5 juni 2015

morgen-emotionele-dag-monument-adrd-5juni2015

Adoptie van monument
De laatste wens van de stichting ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945’ is in vervulling gegaan. De scoutinggroep Oud-Beijerland die zijn clubhuis heeft gevestigd aan het nabij gelegen Zalmpad, heeft het monument geadopteerd. Na het onderhoud, al toegezegd door de gemeente Oud-Beijerland, is hiermee ook de herinnering voor het nageslacht gewaarborgd. Het adopteren van monumenten wordt landelijk gestimuleerd om kinderen te leren over de lokale geschiedenis van de oorlog. Het monument wordt morgen om elf uur officieel onthuld.

Knipsel ‘Adoptie van monument’ – Algemeen Dagblad 5 juni 2015

adoptie-monument-adrd-5juni2015.jpg

Fotoshoot Algemeen Dagblad – zaterdag 30 mei 2015

monument-klaar-fotoshoot-30mei2015-01

monument-klaar-fotoshoot-30mei2015-02 monument-klaar-fotoshoot-30mei2015-03 monument-klaar-fotoshoot-30mei2015-04 monument-klaar-fotoshoot-30mei2015-05

Filmpje ‘Fotoshoot Algemeen Dagblad’ – zaterdag 30 mei 2015

Knipsel ‘We enjoyed the ceremony – AD Rotterdams Dagblad, editie Hoeksche Waard, 8 juni 2015

Peter Bickford werd geboren op 3 augustus 1955. Op jonge leeftijd hoorde hij het verhaal van zijn oom, naar wie hij is vernoemd. Die oom werd herdacht bij de onthulling van het nieuwe monument voor gesneuvelde vliegers. Vader Barrie en oom Peter dienden samen in de Royal Canadian Air Force. Hoewel het gezin Bickford vanuit Engeland was verhuisd naar Amerika – de jongens waren toen nog heel jong – kwamen ze dus terecht bij de Canadese luchtmacht. „Barrie en Peter waren kleurenblind er werden daardoor afgekeurd voor Amerikaanse luchtmacht. Oom Peter kwam bij de Canadezen wel door de keuring en mijn vader werd aangesteld als instructeur.” Op 16 september 1944 eindigde het leven van Peter Bickford. De 24-jarige sportjournalist uit Monongahela, Pennsylvania, stierf samen met zes anderen toen zijn bommenwerper crashte bij Strijen. „Ik hoorde zijn verhaal pas op latere leeftijd. Er werd weinig over gesproken thuis, de wonden waren te vers. Af en toe een foto, soms een verhaal. Het besef wat mijn oom heeft gedaan voor onze vrijheid heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld.” Bickford, die tegenwoordig in het Engelse Bristol woont, is samen met twintig familieleden aanwezig. „Ik ben hier met mijn drie broers en hun families. We zijn als groep op de uitnodiging ingegaan, om te laten merken dat we waarderen dat er alles aan wordt gedaan om de herinneringen levend te houden.” Dat gevoel wordt benadrukt wanneer neef Daniel Bickford, de 19-jarige zoon van broer Mark, de Act of Remembrance mag voorlezen aan het in groten getale opgekomen publiek. „At the going down of the sun and in the morning, we will remember them,” zo sluit de jongeling met trillende stem af. Het is niet de eerste keer dat de familie in Nederland is. „Mijn vader Barrie en mijn moeder hebben enkele jaren geleden de begraafplaats in Strijen bezocht. Vorig jaar ben ik daar ook geweest, met mijn drie broers.” Net als alle andere genodigden en belangstellenden geniet de familie Bickford van de stijlvolle ceremonie. De muziek, de kransleggingen, de toespraken en het overvliegen van een Spitfire, het maakt zichtbaar veel indruk. Peter pinkt een traantje weg zodra de onthulling van het monument een feit is: „We zijn zo blij hier te zijn, we blijven initiatiefnemer Anton de Man met alles ondersteunen. Ik werd wel wat emotioneel na afloop. We enjoyed the ceremony, well done!”

Geschiedenis blijven vertellen
Namens de vijf Hoeksche Waardse gemeenten werd een krans gelegd door de burgemeesters Klaas Tige-laar (Oud-Beijerland) en Jan Luteijn (Cromstrijen). Toen Tigelaar voor het eerst een boek las over de luchtoorlog was hij meteen onder de indruk. „Ik ben nu acht jaar in Oud-Beijerland, ik heb ook vanaf het eerste moment betrokkenheid met het veteranencomité. Ik vind het heel belangrijk dat we de geschiedenis blijven vertellen, elk jaar weer.” De gemeente Oud-Beijerland heeft georganiseerd en gefaciliteerd en is op zoek gegaan naar een mooie plek voor het monument. Alle complimenten gaan echter naar initiatiefnemer Anton de Man en zijn stichting. „Het monument hier staat niet voor een lokale gebeurtenis, maar herdenkt het geheel. lets om trots op te zijn. Vanuit eigen initiatief zoveel mensen mobiliseren en fondsen werven, een prachtig burgerinitiatief.” Burgemeester Servaas Stoop van Korendijk beaamt: „Heel bijzonder om hierbij aanwezig te zijn. Met zo veel nabestaanden erbij, ook vanuit het buitenland, heeft de onthulling veel cachet gekregen.”

we-enjoyed-the-ceremony-adrd-8juni2015

Knipsel ‘Monument dwingt omhoog te kijken’ – Kompas 10 juni 2015

monument-dwingt-omhoog-te-kijken-kompas-10juni2015

Knipsel ‘Onthulling oorlogsmonument emotioneel en stijlvol’ – Kompas 10 juni 2015

onthulling-monument-kompas-10juni2015

Fotoserie ‘Onthulling monument’ – 6 juni 2015

Filmpje ‘Onthulling monument’ – 6 juni 2015 

Aankondiging organisatie:

Een lange periode van intensieve voorbereiding ging eraan vooraf, maar zaterdag 6 juni 2015 is het zover: de officiële onthulling van het monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse en geallieerde vliegtuigbemanning, die in de periode 1940 – 1945 boven of op het grondgebied van de Hoeksche Waard is omgekomen. De plechtigheid wordt onder meer bijgewoond door nabestaanden van de omgekomen vliegtuigbemanning en hoogwaardigheidsbekleders uit diverse landen. Tijdens de onthullingsceremonie vliegt – als de weersomstandigheden gunstig zijn – een originele Spitfire over. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door doedelzakband ‘The Pipes and Drums International’.

Stichting
Met de officiële onthulling van het monument gaat een reeds lang gekoesterde wens van een aantal Hoeksche Waardse inwoners – verenigd in de op 13 november 2012 opgerichte stichting ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940 – 1945’ – in vervulling. Het is vooral dankzij de niet aflatende inzet van secretaris Anton de Man, vanaf het eerste uur betrokken bij de stichting, dat deze herinneringsplek ter nagedachtenis aan de in WO II gesneuvelde Nederlandse (10) en geallieerde (77) vliegtuigbemanning boven of op het grondgebied van de Hoeksche Waard er daadwerkelijk is gekomen.

Locatie
Na een zoektocht voor een geschikte locatie in de Hoeksche Waard werd in de loop van 2013 voor het bestuur van de stichting duidelijk dat het realiseren van een monument binnen de gemeentegrenzen van Oud-Beijerland de meeste kans van slagen had. Op 10 september 2013 wees het college van burgemeester en wethouders van Oud-Beijerland een plek toe aan de Antonie van Leeuwenhoekstraat (in de directe omgeving van natuurbezoekerscentrum Klein Profijt).

Monument
Het monument bestaat uit een metalen plaat in de vorm van het eiland Hoeksche Waard (op een paal van circa zes meter) met daarin een uitsnede van een bommenwerper B24 geëscorteerd door gevechtsvliegtuigen (spitfires), die de bommenwerper moesten beschermen tegen vijandelijke jagers. Vier panelen van roestvrij staal met daarop onder meer de namen van hen die hun leven gaven, maken het monument als herinneringsplek compleet.

Bijdrage
De realisering van het monument is, naast de belangeloze inzet van het bestuur van de stichting, mede mogelijk gemaakt door de bijdrage – hetzij in financiële en/of materiële (beschikbaar stellen van middelen, materiaal en tijd) zin – van vele sponsors.

Betekenis
Het bestuur van stichting ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard’ hoopt en wenst dat iedereen die het monument ziet en de namen leest van hen die gesneuveld zijn voor onze vrijheid, ervan doordrongen is dat een dergelijke periode zich nooit meer mag herhalen. En dat dit monument ter nagedachtenis aan hen die omkwamen een plaats zal zijn waar het voor iedereen ‘luid en duidelijk’ zichtbaar is dat vrijheid allerminst vanzelfsprekend is.

Programma
De officiële onthulling van het monument op zaterdag 6 juni 2015 – op de dag af 71 jaar geleden dat de invasie (D-Day) in Normandië begon – begint met de ontvangst van /bijeenkomst voor de genodigden in de Burgerzaal van het gemeentehuis. Vervolgens vertrekt het gezelschap per bus naar het monument waar om 11.00 uur de ceremonie begint. Meer inhoudelijke informatie over de plechtigheid, de programmaonderdelen en ‘meewerkenden’ vindt u in dit programma: DRAAIBOEK ONTHULLING MONUMENT LUCHTOORLOG

Video ‘Onthulling monument’ – 6 juni 2015

De videofilm van de onthulling van het ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945’ te Oud-Beijerland, 6 juni 2015.

Deel 1 / Part 1

Deel 2 / Part 2

Deel 3 / Part 3

Deel 4 / Part 4

Deel 5 / Part 5

In dit PDF-document staat de informatie zoals deze op de displays staat: monument-obl-6juni2015

10 mei 1940

P/O Robert W.H. Echlin RAF 77117 – 36 jaar
2Lt./wnr. Franciscus H. Stoovelaar Mi.Lu. – 24 jaar
1Lt. vl./wnr.. Willy J.E. Künzel Mi.Lu. – 32 jaar
Sgt. maj. vl. Adrianus J.G. Oostindië Mi.Lu. – 45 jaar
Dpl. sgt. rtf. Piet Boon Mi.Lu. – 21 jaar
1Lt./wnr. L. J.W. Blommesteyn Mi.Lu. – 27 jaar
1Lt. vl. Fokke H. Groen Mi.Lu. – 24 jaar
Sgt. Pieter Espeet Mi.Lu. – 23 jaar
Dpl. sld. Hendrikus Kuiper Mi.Lu. – 23 jaar

11 mei 1940
F/L. Michel S. Donne RAF 33186 – 23 jaar
P/O George W. Slee RAF 40149 – 27 jaar

12 augustus 1941
P/O G.C. Rolland RAF 67674 – 18 jaar
P/O H.M. Clark RAF 69469 – 24 jaar
Sgt. E. Bainbridge RAF 1113021 – 28 jaar

31 mei 1942
F/Sgt. W.R.C. Johnston RCAF 86418 – 22 jaar
Sgt. J. Donn-Patterson RAAF 403132 – 26 jaar
Sgt. M.L. Glenton-Wright RAAF 404913
Sgt. G.F. Bolton RAAF 401412 – 27 jaar
Sgt. R.A. Broodbank RAAF 405256 – 24 jaar

10 september 1942
F/O S. Waszkiewicz PAF 76615 – 33 jaar
F/O J. Wierzbicki PAF 1047 – 32 jaar
Sgt. E. Zakielarz PAF 784108 – 22 jaar
Sgt. B.K. Sawczuk PAF 781411 – 22 jaar
Sgt. J.W.H. Horoch PAF 794285 – 24 jaar
F/Sgt A.F. Potts RAF 911454
Sgt. F. Roberts RAF 533593 – 30 jaar
Sgt. R.F. Swindlehurst RNZAF 41610 – 26 jaar
Sgt. G.E. Martin RNZAF 411236 – 22 jaar
Sgt. J.M.McR. Wallace RAF 591267
Sgt. J.F. Lumsden RNZAF 405497 – 25 jaar

4 april 1943
F/Sgt. Keith C. Perry RCAF 87712
F/Sgt. W.S. Beaty RCAF 119427

30 mei 1943
Sgt. L.G. Hardy RAF 1272168 – 23 jaar
F/Sgt. G.W. Tompson RCAF 115765 – 22 jaar

22 juni 1943
F/Lt. H. Sognaes RNAF 106 – 22 jaar

29 juni 1943
F/O P.J. Pascoe RCAF 1114569
Sgt. F. Wheeldon RAF 1489514
Sgt. H.H. Gentle RAF 1396922
P/O C.B. Wood RAF 135657
Sgt. J. Reffin RAF 1118706
F/Sgt. R.D.W. Moulton RCAF 135983

31 juli 1943
F/Sgt. R.E. Taylor RAF 1525616 – 23 jaar
Sgt. H.M. Cornes RAF 1064514
Sgt. J. Ferguson RAF 1554441 – 22 jaar
F/O P.R. Johnson RAF 125426
Sgt. E.A. Bartlett RAF 1383206 – 21 jaar
Sgt. E.A. Stevens RAF 1289680 – 36 jaar
Sgt. E.C.A. Barnes RAF 1586006 – 20 jaar

22 oktober 1943
P/O B.H. Marshall RAF 159048 – 22 jaar
Sgt. W. Hartley RAF 1567021
F/Sgt. R.A. Nield RAAF 409581 – 25 jaar
Sgt. R.J. Farrelly RNZAF 40380 – 22 jaar
Sgt. G.P Finlay RAF 1045568 – 21 jaar
Sgt. C.H.M. Wilson RAF 1264302 – 31 jaar
F/O E.A. Harris RAAF 410861 – 33 jaar

5 november 1943
2Lt. W.C. Carr USAAF 0-801752 – 22 jaar
1Lt. W.J. Johnston USAAF 0-678417 – 23 jaar
Sgt. R.W. East USAAF 35486698 – 22 jaar
Sgt. R.G. True USAAF 32471793 – 22 jaar
Sgt. J.F. Greer USAAF 34356868 – 33 jaar
Sgt. A.R. Richard USAAF 11096678 – 20 jaar
Sgt. R.E. Woodyatt USAAF 36381033 – 27 jaar

11 november 1943
2Lt. R.B. O’Hara USAAF 0-672396 – 22 jaar
2Lt. J.F. Wolf USAAF 0-742042 – 25 jaar
2Lt. R.W. Combs USAAF 0-800230 – 21 jaar
S/Sgt. H.A. Jeschke USAAF 32361478 – 28 jaar
S/Sgt. R.W. Hicklin USAAF 38181546 – 29 jaar
Sgt. J.D. Petrus USAAF 33367122
S/Sgt. D.E. Savage USAAF 31152617 – 22 jaar

13 november 1943
2Lt. J.L. Ryan jr. USAAF 0-801091

16 september 1944
F/O P.W. Tooley RAF 152479
Sgt. R. Whittington RAF 1851166 – 20 jaar
F/O H. Johnson RAF 146308 – 23 jaar
F/O J.E. Brown RAF 153303 – 23 jaar
F/O D.S. Thomas RAF 169609 – 19 jaar
Sgt. E.J. Smalldon RAF 1607395 – 21 jaar
Sgt. L.M. Gill RAF 1681271 – 36 jaar
F/Lt. P.W. Bickford RCAF 125920 – 24 jaar
P/O P.L. Dooley RAF 189628 – 19 jaar
F/O A.N Johnston RCAF 128771 – 22 jaar
F/O W.G. Scanlan RCAF 125351 – 21 jaar
F/Sgt. U.B. Butters RAF 1622660 – 21 jaar
P/O D. Dawson RCAF 190321 – 19 jaar
P/O D.G. Flood RCAF 190719 – 20 jaar

18 september 1944
F/O R.H. Hanney RAF 152254 – 19 jaar

29 oktober 1944
F/Lt. E. Krzeminski PAF 0556 – 27 jaar

17 maart 1945
W/O J.D. Green RAAF 419408 – 21 jaar

Foto’s ‘aankleding monument’ – november 2018

Begin november 2018 is het monument voorzien van stickers van de landenvlaggen. Ook is er een bord aan het hek bevestigd om de mensen die op het Zalmpad lopen of fietsen er opmerkzaam op te maken dat het monument er is.

1 Comment

Add a Comment
  1. Pingback: Herdenking bij het luchtoorloog monument Hoeksche Waard - Hoeksch Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *