6 juni: Onthulling monument vliegtuigbemanningen WO2

Op zaterdag 6 juni 2015 (71 jaar terug begon op deze dag de landing in Normandië) wordt aan het eind van de Anthony van Leeuwenhoekstraat nabij het Zalmpad in het industrie terrein de Bosschen in Oud- Beijerland om 11.00 uur een monument onthuld ter nagedachtenis aan 10 Nederlandse en 77 Geallieerde vliegtuig bemanningen die in de tweede wereldoorlog in de Hoeksche Waard gesneuveld zijn. Bij de onthulling zullen 28 nabestaanden komend uit de U.S.A., Canada en Engeland van 3 bemanningsleden van de Lancaster die op 16 september 1944 bij strijen Sas neerkwam en begraven liggen op de begraafplaats in Strijen aanwezig zijn. Ook afgevaardigden van de ambassades van de 7 betrokken landen zijn dan aanwezig alsmede een afgevaardigde van de Kon. Luchtmacht.

De gemeente Oud-Beijerland heeft het mogelijk gemaakt dit Hoeksche Waard oorlogsmonument binnen haar gemeentegrens te realiseren, met steun van vele sponsoren is dit bereikt.

Wij, bestuur Stichting Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945, nodigen een ieder, maar vooral de jeugd, uit deze onthulling bij te wonen zodat wij de namen lezend die op de panelen staan beseffen dat gezien de leeftijden vaak jonge mannen komend uit vaak verre landen hun leven gegeven hebben om ons nu al 70 jaar te laten leven in een vrij Hoeksche Waard. Met eerbied en respect voor elkaar te tonen hopen wij dat deze vrijheid nog lang zal blijven.

Anton de Man

Bron: Kompas 27 maart 2015

Een monument voor hen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn in de Hoeksche Waard. Dat was in 2013 het plan van de Stichting “Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940- 1945”. Het gaat de stichting niet alleen om het ‘levend’ houden van de geschiedenis, maar de hoop is ook dat mensen zullen beseffen dat een oorlog als in 1940-1945 niet meer mag gebeuren. Zaterdag 6 juni wordt het onthuld in Oud-Beijerland. Ruim twee jaar geleden kreeg dit idee daadwerkelijk handen en voeten en het monument gaat er nu echt komen en komt definitief te staan in Oud-Beijerland. De onthulling is zaterdag 6 juni om 11.00 uur. Er komen 28 nabestaanden (geen veteranen) van omgekomen bemanningen o.a. uit de U.S.A., Canada en Engeland en vertegenwoordigers van de ambassades van de 7 landen waar de bemanningen woonden. De
Kon. Luchtmacht is er met 13 luchtmachtmilitairen, die samen met de scouting van Oud-Beijerland de vlaggen van 8 landen half stok hijsen en ook zullen er 4 militairen zijn, die als erewacht bij het monument staan tijdens de ceremonie. Er komt een vlaggenceremonie die gedaan wordt door de Royal Canadian Legion Branch Holland. Het monument zal bestaan uit een metalen pijp van 6 meter hoog met daarbovenop een metalen plaat voorstellend het eiland Hoeksche Waard met daarin uitgesneden vliegtuigen, die boven de Hoeksehe Waard vlogen in de Tweede Wereldoorlog. Op ooghoogte komen aan de pijp 4 panelen. waarvan op 3 panelen de namen van de omgekomen bemanningen en een paneel met daarop de tekst waarom het monument er is. Om de pijp komen tegels en op de tegels een aluminium hekwerk. De onthulling zal hoogst waarschijnlijk gebeuren door nabestaanden. Het ontwerp is gemaakt naar een idee van mevrouw J.E. de Man – de Geus. De organisatie nodigt iedereen uit bij de onthulling aan de Anthonie van Leeuwen-hoekstraat op het industrieterrein de Bosschen (dichtbij Profijt) om eer te bewijzen aan de 87 bemanningsleden die hun leven hebben gegeven.monument-gesneuvelde-vliegers-kompas-27mrt2015

3 Comments

Add a Comment
  1. Namens de Werkgroep Wellington Monument Vlaardingen zal ik, zonder tegenbericht,aanwezig willen zijn. Een geweldig initiatief. Her-en gedenken moeten blijven. (reactie webmaster: Ik vraag aan de stichting of ze even met u contact opnemen).

  2. Geachte mijnheer De man, een mooi initiatief.
    Een ver familielid van mij – vliegenier L.J.W.Blommesteijn, 1e luitenant vlieger in een Fokker TV 862 – sneuvelde op 10 mei 1940 op de Langeweg te Oud Beijerland. Mijn vragen aan u : staat zijn naam vermeld? En mag iedereen bij de onthulling aanwezig zijn of is dit voor genodigden?

    Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Fenny Scholte.

  3. Ik ben geboren en getogen in Zeist, niet zo ver van het vliegveld Soesterberg. De WOII blijft in mijn herinnering en ik sta dan ook geheel en al achter dit gedenken d.m.v. een monument voor gevallen vliegers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *