2015 – Herdenking 70 jaar geleden gesneuvelde Jack Dawson Green

Op maandag 4 mei 2015 vond de herdenking plaats van de 70 jaar geleden gesneuvelde Jack Dawson Green.

Foto’s ‘Herdenking Jack Dawson Green’ – 4 mei 2015

Filmpje ‘Herdenking Jack Dawson Green’ – 4 mei 2015

Knipsel ‘Indrukwekkende herdenking Jack Dawson’ – Kompas 8 mei 2015

indrukwekkende-herdenking-jack-dawson-green-kompas-8mei2015

De officiële aankondiging van 4 mei 2015 van de werkgroep: 

Warrant_Officer_Jack_Dawson_Green_RAAFOp 17 maart 1945 sneuvelde de Royal Australian Air Force vlieger Warrant Officer Jack Dawson Green, ingedeeld bij No. 603 “City of Edinburgh” Squadron van de Britse Auxiliary Air Force. Hij werd tijdens zijn oorlogsmissie – boven ons bezette Nederland – neergeschoten door Duits afweergeschut. Dat geschut stond opgesteld bij de voormalige Barendrechtse brug. Met zijn Spitfire Mk. XVI stortte hij neer nabij Heinenoord in de Hoeksche Waard. Ten tijde van zijn dood was hij slechts 21 jaar. Ver van zijn vaderland werd hij te Barendrecht begraven. Hij was het laatste en 87e geallieerde vliegtuigbemanningslid dat in de luchtoorlog boven de Hoeksche Waard – in die tijd voor onze uiteindelijke vrijheid en vrede – zijn leven gaf.

Op 3 mei 2010 werd er op initiatief van de Werkgroep “Remember Jack Dawson Green” ( RJDG ) met medewerking van de Gemeente Binnenmaas en de Oranjevereniging Heinenoord door zijn 90 jaar oude zuster , Mrs. Joyce Morgan
(geboren Green) en haar dochter Margaret Bardwell in Heinenoord een straatnaambord en een herdenkingsmonument onthuld. Dit gedenkteken werd vlakbij de crashsite opgericht. Beide dames kwamen speciaal daarvoor uit Australië over naar ons land.

monument-jack-dawson-greenDit jaar was het 70 jaar geleden dat Jack Dawson Green op 17 maart 1945 het leven liet. Daarom is in binnen de Werkgroep RJDG – in nauwe samenspraak met de Burgemeesters van de gemeenten Barendrecht en Binnenmaas – het idee opgevat een aantal speciale herdenkingsactiviteiten te ontplooien. Door het Barendrechtse gemeentebestuur is hiervoor de eerder genoemde Australische nabestaande – de nicht van Jack Dawson Green – Mrs. Margaret Bardwell uitgenodigd. Zij zal hiervoor speciaal uit Australië overkomen.

Er is een herdenkingsprogramma opgesteld dat zich in de ochtend van 4 mei 2015 in Barendrecht zal afspelen. In dit programma is expliciet een rol weggelegd voor de leerlingen van de Rehobothschool te Barendrecht, die het graf van Jack Dawson Green aldaar hebben geadopteerd. Bij dit graf zullen bloemen worden gelegd. Ook zal er ten gemeentenhuize een presentatie en lunch worden verzorgd. De Burgemeester van de gemeente Barendrecht alsmede vertegenwoordigers van zijn gemeentebestuur en -raad zullen aanwezig zijn. Tevens zal naar verwachting de Australische militair attaché de ceremonie bijwonen. Bovendien zal er een delegatie bestaande uit de Commanding Officer en 14 leden van Jack’s “oude” 603 Suadron Royal Air Force “City of Edinburgh” uit het Verenigd Koninkrijk aanwezig zijn.
Tijdens de traditionele Dodenherdenking in Barendrecht zal er ’s avonds o.a. wederom aandacht zijn voor Jack Dawson Green. Hiervoor zal tevens de Australische ambassadeur , Z.E. Neil Mules , de ceremonie bijwonen.

‘s Middags zal het gezelschap rond 13.00 uur de oversteek naar de Hoeksche Waard maken. Daar zal het herdenkingsprogramma vanaf 13.30 uur bij het Jack Dawson Green monument aan het gelijknamige pad in Heinenoord worden voortgezet. De programma-onderdelen aan deze zijde van de Oude Maas ( lees op ons eiland De Hoeksche Waard ) zullen het navolgende omvatten :

PROGRAMMA / PROTOCOL

W/O Jack Dawson Green herdenking, 4 mei 2015

13.30 uur

Het gezelschap ( genodigden / belangstellenden ) uit de Hoeksche Waard ( incl. van leerlingen, staf en ouders van de Burgemeester van Bommelschool ) staat gereed bij het Jack Dawson Green-monument aan het gelijknamige pad in Heinenoord.

13.35 uur

Aankomst bus en ander vervoer ; uitstappen gasten vanuit Barendrecht.

Doedelzakspeler Dhr. Jaap den Boer brengt “Amazing Grace” te gehore.

Kort welkomstwoord door ceremoniemeester Luitenant-Kolonel (b.d.) der Koninklijke Luchtmacht Dominic Hoogsteder Jr. ( In het Nederlands én in het Engels ).

13.40 uur Korte toespraak door Burgemeester André Borgdorff van de Gemeente Binnenmaas ( In het Nederlands én in het Engels ).

13.45 uur De doedelzakspeler speelt “Flowers Of The Forest”.

13.48 uur Voorlezen gedicht in het Nederlands door Gonnie Barnhoorn leerlinge van de Burgemeester van Bommelschool.en in het Engels door haar broer Niels Barnhoorn.

13.50 uur Trompetsignaal “Last Post” gespeeld door Dhr. Arie Zwijgers gevolgd door 1 minuut stilte. ( Geüniformeerden / baret-dragenden in de militaire Houding én met Eregroet ).

13.53 uur

Kranslegging door de nabestaande Mrs. Margaret Bardwell.

Kranslegging door  Burgemeester Borgdorff namens de Gemeente Binnenmaas.

Kranslegging door  Commanding Officer en leden van het 603 Squadron Royal Air Force en eventueel anderen (nader te bepalen).

Bloemlegging door Esmee Heyboer en Lianne Giovinazzo, leerlingen van de Burgemeester van Bommelschool.

spitfire-jdgBloemlegging door leden van de Werkgroep Remember Jack Dawson Green (RJDG) : Mevr. Leone Leeuwenburgh en Lt-Kol KLu (b.d.) Dominic Hoogsteder Jr.

14.05 uur Fly By door de Spitfire jachtbommenwerper van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht gevlogen door Commodore-vlieger (b.d.) Chris Lorraine (onder voorbehoud van vliegwaardigheid én goed vliegweer).

14.10 uur

Onder begeleiding van de doedelzakspeler wordt gezamenlijk het eerste couplet van Het Wilhelmus gezongen. ( Geüniformeerden / baret-dragenden in de militaire Houding én met Eregroet ).

14.15 uur

Voordracht van het gedicht “For The Fallen” door een lid van de Werkgroep RJDG.

14.16 uur

Korte duiding van de gebeurtenissen rondom de fatale crash op 17 maart 1945

door lid van de Werkgroep RJDG : Dhr. Hans Onderwater.

14.20 uur

Vertrek van specifiek genodigden met eigen vervoer naar het Streekmuseum Hoeksche Waard (Boerderij Oost-Leeuwenstein) alwaar hapje , drankje en rondleiding in de expositie “De Tweede Wereldoorlog in de Hoeksche Waard”.

herdenking-jack-dawson-green-4mei2015-31

‘For the Fallen’ – Laurence Bynion

They went with songs to the battle, they were young,

Straight of limb, true of eye, steady and aglow.

They were staunch to the end against odds uncounted;

They fell with their faces to the foe.

 

They shall grow not old, as we that are left grow old:

Age shall not weary them, nor the years condemn.

At the going down of the sun and in the morning

We will remember them.

 

They mingle not with their laughing comrades again;

They sit no more at familiar tables of home;

They have no lot in our labour of the day-time;

They sleep beyond England’s foam.

2 Comments

Add a Comment
  1. wat ik me herinner van het neerschieten van Jack Dawson Green op die Zaterdagmiddag dat hij omdraaide en schoot op een voertuig dat op de Boonsweg reed .Wij woonden aan de Mollekade .Even later hoorde we een doffe knal.Het was een moedige piloot die we moeten blijven herinneren.
    Leen Koster

  2. Beste Hr. Koster,
    uw reactie is uiterst waardevol. Blijkbaar bent u ooggetuige geweest van de dramatische gebeurtenissen op 17 maart 1945. Graag kwam ik met u in contact. De webmaster heeft mijn contactgegevens.
    Inderdaad Jack Dawson Green blijft (net zoals vele, vele ,vele anderen die zich met leven en lijf voor onze vrijheid en vrede hebben ingezet) het absoluut waard om niet . nooit te worden vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *