1943 – Numansdorp ontsnapte aan ramp

Dit knipsel verscheen in 2003 in de krant, naar aanleiding van een brief die de Numansdorper Meeuw Korbijn aan de gemeente had verstuurd. Hij brak destijds een lans voor een monument naar aanleiding van een bijna herhaling van de Lockerbie-ramp zoals die in 1988 in Schotland plaats vond. Het voorstel van Meeuw werd na beraad niet opgepakt door de gemeente.

Knipsel ‘Numansdorp ontsnapte aan ramp’ – 2003

numansdorp-ontsnapte-kompas-700

De inhoud van de brief die Meeuw Korbijn stuurde aan de gemeente bevatte o.a. onderstaande tekst:

Op 11 november 1943 is boven Numansdorp een Boeing B-17 Flying Fortress van de Amerikaanse Luchtmacht, 94ste bomb group, 331 squadron, na een bombardementsvlucht naar Münster, geraakt door Duitse jagers en luchtafweer en in de lucht ontploft. Numansdorp is toen aan een “Lockerby” achtige crash ontsnapt. Deze 4-motorige grote bommenwerper met een bemanning van 10 personen is in de Molenpolder, bij het fort “de Buitensluis” en het oude zwembad in stukken naar beneden gekomen.

Veel oudere Numansdorpers kunnen zich dit gebeuren nog goed herinneren. Zeker die groep, die in de Molenpolder bij de A.B.H. aan het suikerbieten delven was. Dat soort werk was in die periode nog een arbeidsintensieve klus. De brokstukken van o.a. motoren stukken staart etc. vielen tussen deze mensen in. Velen hebben moeten rennen voor hun leven. Bij dit ongeluk zijn 7 van de 10 bemanningsleden om het leven gekomen. Van 6 personen zaten de lichamen nog in de wrakstukken en een 4-tal personen zijn naar buiten geslingerd. Hiervan hebben 3 zich per parachute gered en zijn door vissers uit Willemstad uit het Hollandsdiep gehaald, terwijl de 4e nooit meer is gevonden. De Duitsers hebben deze mensen begraven op de begraafplaats Crooswijk te Rotterdam. Later zijn ze herbegraven op het Amerikaanse ereveld Margraten in Limburg.

De bemanning bestond uit de volgende personen:

2e Lieutenant Robert B. O’Hara, piloot en commandant, begraven vak B, rij 14, graf  23.

2e Lieutenant John E. Wolf, 2e vlieger, Vak J, rij 3, graf 15

Staff Seargeant Donald E. Savage, staartschutter, Vak I, rij 7, graf 5

Staff Seargeant Raymond W. Hicklin, rechterzijluikschutter, vak O, rij 9, graf 13

Staff  Seargeant Herman A. Jeschke, Bwk,  vak J, rij 3, graf 9

Sergeant John D. Petrus, buikkoepelschutter. Hij is op 7 december 1949 op verzoek van de familie herbegraven in Amerika op het kerkhof van Tamaqua, Pennsylvania.

2e Lieutenant Robert W. Combs, navigator, vermist of begraven op zee (Amerikaanse uitdrukking), herdacht op de muur van vermisten te Margraten.

Krijgsgevangen:

2e Lieutenant Robert W. Becker, bommenrichter.

Staff Seargeant Edward Goldstein, radiotelegrafist.

Sergeant John Czwak, linkerzijluikschutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *