1941-1944 – Luchtbeschermingdienst Strijen

In 1939 werd de Luchtbeschermingsdienst (LBD) opgericht, met als taak de burgerbevolking te wijzen op de gevaren van luchtaanvallen. In de oorlog werd de verplichte verduistering gecontroleerd. Alle woonplaatsen moesten helemaal donker zijn, om te voorkomen dat ze als herkenningspunten voor geallieerde vliegtuigen zouden dienen. Leden van de LBD zorgden ook voor het verlenen van eerste hulp na een luchtaanval.  De LBD bestond uit vrijwilligers, in de oorlog werden ook ambtenaren toegevoegd. Voor verzetsmensen bleek lidmaatschap een voordeel te zijn: gewone burgers mochten in het donker niet de straat op.

Van Strijen zijn uit de periode 1941-1944 prachtige documenten bewaard gebleven die herinneren aan het bestaan van de LBD (Luftschutz).

overeenkomst-voordendag

de-heus-legitimatie gemeentebestuur-strijen-luchtbeschermingsdienst-1942 instructie-luchtbeschermingsdienst luchtbeschermingsdienst-strijen-coernelis-versendaal-1944 luchtbeschermingsdienst-strijen-cor-luyendijk-1944 luchtbeschermingsdienst-strijen-pieter-groeneweg-1944 luchtbeschermingsdienst-strijen-pieter-verschoor-1944 luchtbeschermingsdienst-strijen-teun-versendaal-1944 personeel-vaste-kern-strijen vergunning-de-heus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *