13 mei 2017 – Onthulling digitaal monument luchtoorlog

Met het verwijderen van een entreetouw maakten juffen en leerlingen van groep 8 van Basissschool De Klinker het officieel: Oud-Beijerland is een monument rijker. De opening van het digitale monument ‘Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945’ werd o.a. opgeluisterd door doedelzakmuziek en liederen van het Shantykoor. Na het volkslied en tijdens het leggen van de kransen maakte het ronkende geluid van het overvliegende historische vliegtuig ‘Beech Expeditor’ veel indruk. ,,Het bestaande monument dwingt tot omhoog kijken, bezoekers zullen nu ook omlaag kijken. Gewapend met een smartphone ”, zo sprak stichtingsvoorzitter Jan van Tol. De QR-codes op het tegelveld verwijzen naar internetpagina’s over de crashes en slachtoffers. ,,Ook voor de jeugd zijn de verhalen nu eenvoudig toegankelijk. We zijn veel dank verschuldigd aan de gemeente Oud-Beijerland, het enthousiasme van de buitendienst was hartverwarmend.”    

Knipsel ‘Oorlogsmonument uitgebreid’ – Kompas 19 mei 2017

Foto’s ‘Herdenking en onthulling digitaal monument’ – 13 mei 2017

Filmpjes ‘Herdenking en onthulling digitaal monument’ – 13 mei 2017

Knipsel ‘Digitaal monument voor luchtoorlog’ – AD Hoeksche Waard 15 mei 2017

Op zaterdag 13 mei zal bij het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard in Oud-Beijerland de onthulling plaatsvinden van het digitale monument. De QR-codes op het tegelveld aan de Antonie van Leeuwenhoekstraat vertellen belangstellenden via een app op de smartphone het verhaal van de slachtoffers. Initiatiefnemers Jan van Tol en Anton de Man verheugen zich op de onthulling, leerlingen van groep 8 van OBS De Klinker spelen daarbij een prominente rol. ,,Deze school heeft het monument geadopteerd, daar zijn we uiteraard erg blij mee. Het betrekken van de jeugd bij de herdenking zorgt ervoor dat de slachtoffers nooit worden vergeten.” Vanaf 14.00 uur beginnen de formaliteiten, het comité heeft voor een uitgebreid programma gezorgd. Naast alle toespraken zal het Shantykoor de liederen ‘Land of hope and glory’ en ‘We will meet again’ ten gehore brengen. De vlaggen van de acht betrokken naties zullen worden gehesen, het ‘Amazing Grace’ zal op de doedelzak worden gespeeld. Er zullen bloemen en kransen worden gelegd, zo ook door de organisatie ‘Keep them Rolling’. Bé van der Hoek: ,,Zaterdag rijden we met een stoet van twintig militaire voertuigen door de Hoeksche Waard. We vetrekken rond 10.00 uur bij Alcazar, om 12.00 uur wordt een krans gelegd bij het monument ‘Moeder’. In de middag zijn we bij de onthulling van het digitale monument, ook daar zal door ons een krans worden gelegd.”

Knipsel ‘Uitbreiding oorlogsmonument’ – Kompas 10 mei 2017

Knipsel ‘Verhaal van oorlogsslachtoffers op je mobieltje’ – AD Hoeksche Waard 11 mei 2017

Inke Keijzer (rechts) en Valerie Potter uit groep 8 van basisschool De Klinker uit Oud-Beijerland tonen een QR-tegel. Met hun klasgenoten plaatsten zij zevenendertig van dergelijke tegels, als onderdeel van het nieuwe digitale monument. Via een app kan informatie worden opgevraagd over het naastgelegen luchtoorlog monument aan de Antonie van Leeuwenhoekstraat. Valerie: ,,Hierdoor begrijp je beter waar het monument voor staat. Ik vind het heel bijzonder dat wij mogen meehelpen, een unieke ervaring”. De leerlingen van groep 8 zijn door Anton de Man, initiatiefnemer van het monument, in de klas voorgelicht over de Tweede Wereldoorlog. Dat viel bij Inke, net als bij haar klasgenoten, in de smaak: ,,Ik wist eigenlijk nog niet zo veel over de oorlog. Met het adopteren van het digitale monument kunnen we iets terug doen. We zijn allemaal uitgenodigd voor de onthulling op 13 mei, daar verheugen we ons op”. 

Knipsel ‘Digitaal Oorlogsmonument’ – AD HW 29 maart 2017

Filmpje ‘Wethouder Piet van Leenen’ – 28 maart 2017

Wethouder Piet van Leenen spreekt de leerlingen van groep 8 van OBS De Klinker uit Oud-Beijerland toe, voorafgaande aan het plaatsen van de QR-tegels van het digitale monument.

Fotoserie ‘Het plaatsen van de QR-tegels’ – 28 maart 2017

Het eerste digitale monument van de Hoeksche Waard nadert de voltooiing. Het monument ‘Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945’ aan de Antonie van Leeuwenhoekstraat wordt verrijkt met een tegelveld. De aannemer wordt daarbij een handje geholpen door leerlingen uit groep 8 van OBS De Klinker uit Oud-Beijerland. In totaal zullen op dinsdag 28 maart 110 blanke tegels en de 37 tegels voorzien van een QR-code worden geplaatst. Initiatiefnemers Van Tol en De Man zijn blij met de hulp en de belangstelling van de jeugd. ,,Deze uitbreiding dient om jongeren bewust te maken van hetgeen er in de oorlog is gebeurd. De QR-codes verwijzen naar de levensverhalen van de slachtoffers. Met een telefoon-app kunnen de codes op de tegels worden uitgelezen”. Op zaterdag 13 mei zal het digitale monument officieel worden onthuld, ook dan zijn de leerlingen uit groep 8 van de partij.

Knipsels ‘Digitaal monument nader voltooiing’ AD en Kompas 22/23 maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *