1995 – Oorlogsmonument Klaaswaal

In 1995 werd in Klaaswaal op initiatief van de Oranjevereniging een oorlogsmonument onthuld. Het oorlogsmonument is een grijze gedenksteen, ingeklemd tussen twee driehoekige bakstenen voetstukken met daarop 1940-1945.

De tekst op de gedenksteen luidt:

‘EEN VOLK DAT VOOR TIRANNEN ZWICHT
ZAL MEER DAN LIJF EN GOED VERLIEZEN.
DAN DOOFT HET LICHT
(H.M. VAN RANDWIJK)
TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE VOOR DE VRIJHEID VIELEN’.

Vanaf dat jaar start de jaarlijkse dodenherdenking in Klaaswaal vanaf Newland, vroeger café Koster (later zaal Koster). De plaatselijke Oranjevereniging geeft daarvoor als verklaring:

In zaal Koster speelde destijds het orkest van Jaap Koster, Jack Koster’s dansorkest. Op de zaterdagse dansavonden speelden ze Amerikaanse en Engelse dansmuziek. In de oorlog werd deze dansmuziek verboden. In het voorjaar van 1941 gaf het dansorkest showmiddagen waarin die muziek ook werd gespeeld, maar in het Nederlands vertaald aangekondigd. Toch was dat niet onopgemerkt gebleven en was het doorgedrongen tot de Duitse SD (Sicherheitsdienst). De orkestleider Jaap Koster moest zich melden en verantwoorden. Hij kwam er met een waarschuwing vanaf. Natuurlijk is het vervelend wanneer je niet meer vrijuit muziek kunt spelen, maar er waren ergere dingen. In het bijzonder de terechtstelling in augustus 1941 van 5 mensen van de Greup. Zij hadden geprobeerd de bemanning van een Engels toestel te laten verdwijnen. Zo groeide het verzet met ook mensen van buiten het orkest die het niet konden verdragen dat de vrijheden ontnomen werden. Zo ontstond er een verzetsgroep in Klaaswaal, Numansdorp en Zuid Beijerland van een vast verband in de strijd met de bezetter. Mensen die een geheim konden bewaren en bereid waren zich in te zetten voor het herwinnen van die vrijheid. De commandant was Jaap Koster. Hij runde het café Koster, en daarom was het niet verdacht dat er veel mensen kwamen en gingen. Zaal Koster was de commandopost en daarom wordt hier gestart met de Stille Tocht naar het monument op het Oranjeplein. Tijdens deze tocht wordt er met dankbaarheid gedacht aan allen die in de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen die erop volgden hun leven hebben gelaten voor de vrijheid van de medemens.

Knipsel ‘Oorlogsmonument in Klaaswaal onthuld’ – 1995

monument-klaaswaal-11mei1995

Foto’s ‘Oorlogsmonument Klaaswaal’

klaaswaal-monument-03

klaaswaal-monument-02

klaaswaal-monument-01

1 Comment

Add a Comment
  1. Ik heb nog zelfopgenomen 78 toeren platen met o.a. muziek door het orkest van Jack Koster…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *