Eerder dit jaar schreven Alie van den Berg en Pieter Jan in ’t Veld al een aangrijpend artikel over het Joods bezit tijdens de Tweede wereldoorlog. Nu er steeds meer archieven toegankelijk zijn, stuiten de twee leden van de Historische Vereniging Oud-Beijerland op de laatste brief die de Joodse Oud-Beijerlander Marcus Hamme. Marcus Hamme was leraar Economie aan de HBS, later toen het werk aan de school hem onmogelijk werd gemaakt door de bezetter, ging hij werken bij “de bank van Koopman” zijn zwager Hartog Koopman. Tijdens zijn treinreis van Westerbork naar het onbekende, schrijft Marcus Hamme vanuit de trein
een brief naar zijn echtgenote Keetje (To) Hamme-Tromp, die samen met haar twee dochters is ondergedoken en overleven de oorlog. De treinreis zou uiteindelijk eindigen in Sobibor waar Marcus Hamme wordt vermoord.
In de brief verteld Marcus Hamme over het leven in Westerbork en welke familieleden en Oud-Beijerlanders hij hier ontmoet. Zo is daar zijn broer David en zijn gezin, zijn zus Helena Koopman- Hamme met haar echtgenoot Hartog Koopman en hun kinderen. Ernst Ullmann en zijn gezin en Pinas Levi Boers. Enkele personen zitten samen met hem in de trein. Volgens Alie en Pieter Jan hebben zij de invalshoek gekozen om naast Marcus Hamme ook de familieleden en Oud-Beijerlanders nader te beschrijven.
U kunt de onderzoeksresultaten hier lezen en downloaden:
Laatste groet van Marcus Hamme.
Uw kunt de onderzoeksresultaten ook vinden en downloaden op de website van de vereniging: hvobl.nl