2020 – Fietstochten ‘In vrijheid op de pedalen’

Deze zomer worden twee fietstochten georganiseerd ‘In vrijheid op de pedalen’.

Ten eerste: 

Categorie
Rondleidingen
Datum
zaterdag 9 mei 2020 13:00 – 17:00
Locatie
Dorpsstraat 13, Heinenoord – Dorpsstraat13
Heinenoord
 

Fietstocht langs monumenten ‘In vrijheid op de pedalen’ Heinenoord e.o.

Vijfenzeventig  jaar na de bevrijding telt de Hoeksche Waard tientallen oorlogsmonumenten om de herinnering aan de oorlogsjaren levend te houden. Museum Hoeksche Waard, de Historische Vereniging Oud-Beijerland en de Bibliotheek Hoeksche Waard hebben gezamenlijk een fietsroute uitgestippeld (ca 18 km) langs de stille getuigen van de Duitse bezetting.

Deskundige gidsen vertellen ter plaatse over gebeurtenissen: over strijd, het verzet en inundatie, het opzettelijk onder water zetten door de bezetter. De tocht op de pedalen leidt onder meer langs het Jack Dawson monument bij de Barendrechtse brug. Langs het Joods gedenkteken bij de haven in Oud-Beijerland en het Monument Moeder in Heinenoord. De gidsen vertellen over de betekenis van de monumenten.

Startpunt is bij museumboerderij “Oost-Leeuwenstein”, Dorpsstraat 13 in Heinenoord om 13 uur precies.

Kosten fietstocht: 5 euro – 

Leden van de Historische Vereniging Oud-Beijerland, vrienden van Museum HW en bibliotheekleden krijgen 2,50 euro korting. Maximaal 15 deelnemers. 

Bij terugkomst is er individueel nog de mogelijkheid om de tentoonstelling ‘Oorlogstextiel en de draad kwijt’ in Oost-Leeuwenstein te bezoeken tegen een gereduceerde entreeprijs van 2,50 (MJK-gratis)

Aanmelden kan via de website van het Museum Hoeksche Waard: museumhw.nl of via de link op de website van de Bibliotheek Hoeksche Waard bibliotheekhoekschewaard.nl

Ten tweede:

Categorie
Rondleidingen
Datum
vrijdag 19 juni 2020 19:00 – 21:00
Locatie
Herdenkingsmonument Voorstraat, Piershil – Voorstraat
Piershil
Fietstocht langs monumenten ‘In vrijheid op de pedalen’ Piershil e.o. 

Vijfenzeventig  jaar na de bevrijding telt de Hoeksche Waard tientallen oorlogsmonumenten om de herinnering aan de oorlogsjaren levend te houden. Museum Hoeksche Waard, de Historische Vereniging Oud-Beijerland en de Bibliotheek Hoeksche Waard hebben gezamenlijk een fietsroute uitgestippeld (ca 18 km) langs de stille getuigen van de Duitse bezetting in Piershil en wijde omgeving.

Deskundige gidsen vertellen onderweg over strijd, het verzet en inundatie. In de nachtelijke uren werden wapens gedropt en werden door Engelandvaarders voorbereidingen getroffen voor een geslaagde overtocht. In Piershil en omgeving zaten onderduikers en waren verzetsgroepen zeer actief. 

Startpunt is het herdenkingsmonument bij de Hervormde kerk van Piershil, aan de Voorstraat. Vertrek 19.00 uur. 

Kosten fietstocht: 5 euro – 

Leden van de Historische Vereniging Oud-Beijerland, vrienden van Museum HW en bibliotheekleden krijgen 2,50 euro korting. Maximaal 15 deelnemers.

Aanmelden kan via de website van het Museum Hoeksche Waard: museumhw.nl of via de link op de website van de Bibliotheek Hoeksche Waard: bibliotheekhoekschewaard.nl

3 Comments

Add a Comment
 1. jammer, vanwege corona vond de fietstocht geen doorgang.

  Volgend jaar een nieuwe kans?

  Dini Heijden – Museum Hoeksche Waard en met Henk betrokken bij de organisatie

  1. Laten we het hopen….

 2. Donkere wolken begin febr. 2021; Mogelijk dat het in mei 2021 ook niet door kan gaan.
  Wellicht deze fietsroute en verhalen digitaal aanbieden via deze site?
  Voor belangstellenden een uitkomst om toch de herinneringen vast te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *