2021 – Presentatie De tien van ‘Moeder’

Op zaterdag 3 juli presenteerde Museum Hoeksche Waard in de Nederlands Hervormde kerk in Heinenoord het boek ‘De tien van Moeder’ over de 10 gevangenen die in 1945 aan de Provincialeweg N217 in Heinenoord werden geëxecuteerd. Wethouder Harry van Waveren mocht namens de gemeente en Museum Hoeksche Waard de eerste exemplaren uitreiken aan de nabestaanden die speciaal voor deze gelegenheid waren uitgenodigd. Hij werd hierbij geholpen door kinderen van Het Anker uit Heinenoord, de basisschool die het monument ‘Moeder’ heeft geadopteerd. Na de bijeenkomst ging het gezelschap naar het monument om daar een krans te leggen.
 
Het boekje is geschreven door een speciaal hiervoor in het leven geroepen werkgroep van Museum Hoeksche Waard, onderdeel van de werkgroep 75 Jaar Vrijheid. De afgelopen 1,5 jaar ploos de werkgroep, bestaande uit Dinie Heijden, Gonnie Nibbering, Janny Roos, Dick Snijders en Sija Spruit, vele archieven uit en keerden zij het internet binnenstebuiten op zoek naar informatie over de 10 mannen. Wie waren ze, waar kwamen ze vandaan en wat deden ze in de oorlog waardoor ze uiteindelijk in de Hoeksche Waard zo jammerlijk aan hun einde kwamen.
 
De presentatie werd enorm gewaardeerd door de aanwezige nabestaanden. Zij waren dan ook zichtbaar ontroerd. De werkgroep had een mooi en passend programma samengesteld. Zo vertelde Dinie Heijden namens de werkgroep over de aanleiding om het boek te schrijven, de zoektocht en hoe alle namen uiteindelijk een gezicht kregen. Dit werd afgewisseld met het luisteren naar 3 liedjes die Ziggy Alberts, een Australische singer-songwriter en achterkleinzoon van een van de 10 mannen, voor deze gelegenheid beschikbaar had gesteld. Ook droeg de Hoeksche Waardse kunstenares Ingrid van den Oord twee gedichten voor: het gedicht dat zij vorig jaar maakte voor 75 jaar Vrijheid en een gedicht dat zij speciaal voor deze gelegenheid schreef. Hierbij werd zij begeleid door basgitarist Tymen van der Wijk. Hierna mocht Harry van Waveren, wethouder Erfgoed en Monumenten, de eerste exemplaren van ‘De tien van Moeder’ uitreiken aan de nabestaanden. Hij werd hierbij geassisteerd door de kinderen van Het Anker.
 
Na de bijeenkomst ging het gezelschap naar monument ‘Moeder’. Daar werden de namen voorgelezen, gevolgd door 1 minuut stilte. Vervolgens werden er kransen en bloemen gelegd door wethouder Van Waveren, directeur Dirk List van Museum Hoeksche Waard en de nabestaanden. Ook hield Van Waveren een korte toespraak bij het monument. Hij prees de inzet van de werkgroep en zei: “We kenden de gebeurtenis, we hadden de namen, maar nu hebben we ook de verhalen. En door die verhalen blijft de geschiedenis levend.”
 
De tien gevangenen waren slachtoffer van een wraakactie. Op 17 februari 1945 was namelijk Marinus Adrianus Simonis, de toenmalige NSB-burgemeester van Piershil, Nieuw-Beijerland en Goudswaard, in Heinenoord doodgeschoten door het verzet. De dag erna, op 18 februari, stopte om 9 uur ’s morgens een vrachtauto op de plek waar Simonis was gedood. Tien willekeurige gevangenen uit de gevangenis van Scheveningen werden midden in het verlaten polderlandschap aan de kant van de weg in een rij gezet en geëxecuteerd. Een laatste kreet van één van de gevangenen werd later de naam van het monument: Moeder. Later bleek dat geen van de tien mannen uit de Hoeksche Waard kwam: 2 kwamen uit Voorne-Putten, 2 uit Amsterdam, 1 uit Dordrecht en 5 uit Rotterdam.
 
Het boekje ‘De tien van Moeder’ is voor € 7,50 te koop bij Museum Hoeksche Waard.

Fotoserie ‘boekpresentatie’ – 3 juli 2021

Filmpje boekpresentatie – 3 juli 2021

Impressie van de presentatie van het boekje De tien van ‘Moeder’, op zaterdag 3 juli 2021 in de kerk van Heinenoord.

Het gepresenteerde boekje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *