1942 – Duitsch zullen we leren!

Tijdens de bezetting moest de Duitse taal op de Nederlandse scholen in het lespakket worden opgenomen. Op de basisschool moest er meer lichamelijke oefening worden gegeven en in de klassen 7 en 8 werd de Duitse taal een verplicht onderdeel. Ook voor volwassenen was er de mogelijkheid om een cursus Duits te volgen, zodat je makkelijker kon communiceren met de bezetters. Het was onderdeel van het plan om de Nederlanders in te burgeren in het Duitse Rijk.

In dit schrijven van de burgemeester van Heinenoord, W. van der Ploeg, wordt aangegeven dat alles onder controle is in Heinenoord. De uitgever van dit boek wordt na de oorlog snel de nek omgedraaid (gezuiverd).

1942 – Duitsch onderwijs is ingevoerd

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Eind 1942 doet de uitgever Oceanus met bijna alle (1200) erkende boekhandels in Nederland zaken, vooral dankzij de uitgave van het Deutsches Lehr- und Lesebuch en het bijbehorende Lehrerheft. Binnen het jaar hebben die schoolboeken de uitgever naamsbekendheid bezorgd tot in alle uithoeken van het land.

Onmiddellijk na de bevrijding wordt Oceanus door de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels, kortweg de Vereeniging, voorgoed geschrapt van de lijst van uitgeverijen. De directeur, Robert John Goddard (1885-1968), wordt vervallen verklaard van zijn lidmaatschap en van zijn erkenning als uitgever. Ruim een jaar later oordeelt de Zuiveringsraad voor de Uitgeverij, Boekhandel, het Leesbibliotheek- en Kioskenbedrijf, verder aangeduid als de Zuiveringsraad, dat Goddard heeft samengewerkt met de vijand ter bevordering van de culturele banden met Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *