Lancaster bij herdenking ‘Vijf van Greup’

De jaarlijkse herdenking bij het monument van ‘De 5 van Greup’ zal dit jaar worden opgeluisterd door een flypast van een vliegtuig van het type ‘Lancaster’. De Britse Royal Air Force heeft niet alleen haar deelname toegezegd, het bestuur is geïnformeerd dat er geen kosten in rekening zullen worden gebracht. Bestuursvoorzitter Bas Verbaas is bijzonder verheugd over het goede nieuws dat hem vanuit Engeland bereikte. ,,Hieruit blijkt dat kosten noch moeite worden gespaard om hun dankbaarheid en respect te tonen. We zijn enorm trots op deze geste”.

Een vlucht van een Lancaster in het buitenland is een zeldzaamheid. Er bestaan nog twee vliegwaardige exemplaren, de vlieg- en onderhoudskosten zijn bijzonder hoog. Het is een imposant viermotorig vliegtuig, dit type bommenwerper heeft gedurende WO II het leeuwendeel van de Britse bombardementsvluchten uitgevoerd.

Op 19 september 2016 is het precies 75 jaar geleden dat vijf mannen van Greup hulp aan geallieerde bemanningsleden met hun leven moesten bekopen. ,,We vergaderen nu frequent, we merken aan alle kanten dat er respectvol wordt meegewerkt aan deze omvangrijke herdenking.”

Knipsel ‘Lancaster bij herdenking 5 van Greup’ – AD Hoeksche Waard 24 augustus 2016

lancaster-bij-herdenking-adrd-24aug2016

3 Comments

Add a Comment
 1. Hallo .

  Hoelaat begint de herdenking 19 sep ?

  Groeten allard fortuin
  Strijensas

 2. Geweldig initiatief, en RAF gebaar voor een flypast van hun Lancaster op de gedenkwaardige datum van 19 september a.s. Mag ik u vragen aan welk tijdstip ik ongeveer moet denken..?
  Met vriendelijke groet,
  Raymond van Donk – ZB

 3. 14.15 uur
  Toespraak door de Voorzitter van de Stichting “De 5 van Greup”, Dhr. Bas Verbaas.

  14.20 uur
  Toespraak door de Burgemeester van de gemeente Binnenmaas, Mr. Drs. A.J. Borgdorff

  14.25 uur
  Voordracht door Mevr. Ina Middelkoop, nabestaande.

  14.30 uur
  Zangeres Mevr. Sylvia Robbemont

  14.33 uur
  Voordrachten van gedichten in het Nederlands én het Engels door drie leerlingen , namelijk : Bo Verrijp , Désiree Hoeksma en Jelte de Buck , van de adoptieschool Willem van Oranje uit Oud-Beijerland.

  14.35 uur
  Trompetblazer signaal “Geeft Acht” gevolgd door 1 minuut stilte en afsluiting met signaal “Tap Toe”.

  14.38 uur
  Bloemlegging door nabestaanden , stichtingsbestuurleden , burgemeester Borgdorff namens het gemeentebestuur Binnenmaas , vertegenwoordiger van de Britse ambassade en de Royal Air Force uit het Verenigd Koninkrijk en het Veteranen Comité Oud-Beijerland .
  14.45 uur
  Fly Past door de AVRO Lancaster van de Battle of Britain Memorial Flight van de Royal Air Force (UK).

  14.47 uur
  Allen zingen – ondersteund door de trompetblazer – het eerste en het zesde couplet van “Het Wilhelmus”.

  14.50 uur
  Défile langs het gedenkteken, hierbij wordt een individuele bloemgroet gebracht. De volgorde wordt hierbij door de ceremoniemeester aangegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *