Bastiaan Roos, † 21 januari 1945

basroos-uitsnedeBastiaan Roos werd geboren op 10 maart 1922 te Goudswaard als zoon van Korstiaan Roos (28 mei 1882, Goudswaard) en Antje Cornelia van der Jagt (31 januari 1888, Nieuwkoop). Het echtpaar Roos, woonachtig op nummer A96 aan de Dorpsstraat te Goudswaard, kreeg tien kinderen. Hij staat vermeld op het Monument Burgerslachtoffers WO2 Korendijk

Vier broers naar Duitsland

Al voor de bezetting van Nederland in mei 1940 werden arbeidskrachten uit Nederland voor werk in Duitsland opgeroepen. Wie weigerde kreeg vaak geen financiële steun meer en duizenden Nederlandse arbeiders vertrokken zodoende om economische redenen naar Duitsland. In het gezin Roos ging Dirk als eerste naar Duitsland, gelokt door de aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Dirk, geboren in 1909, was op dat moment al weduwnaar. In Duitsland is hij met een Duitse vrouw opnieuw in het huwelijk getreden. Andere zoons uit het gezin hoefden vanwege hun jonge leeftijd geen gehoor te geven aan die eerste oproepen die, ondanks de financiële consequenties, nog een vrijwillig karakter hadden.

Bas Roos was als landarbeider in dienst bij Freek Ampt, een boer te Goudswaard. Toen na de bezetting de inspanningen van de Duitsers om Nederlandse arbeidskrachten te werven steeds dwingender werden, werd ook Bas opgeroepen voor werk in Duitsland. Ook zijn broers Leen (geboren op 31 oktober 1920) en Kors (geboren op 4 oktober 1923) zijn gedwongen naar Duitsland vertrokken, maar niet op hetzelfde moment.

Bas is eerst tewerkgesteld als knecht bij een boer in de omgeving van Düsseldorf, gelegen in het noorden van de Pruisische provincie Rheinpreußen. Ook zijn broers Leen en Kors waren in die omgeving aan het werk, zo af en toe konden ze elkaar zelfs bezoeken. Uit briefwisselingen kon het thuisfront te Goudswaard opmaken dat Bas op een goed adres was terecht gekomen. De ervaringen die Bas beschreef werden ook gedeeld met de familie Andeweg in de Dorpsstraat, van wie zoon Lau eveneens in Duitsland tewerk was gesteld. “Nog iets gehoord?”, zo informeerden de families gretig en geregeld bij elkaar. Bas beschreef zijn werkzaamheden op het boerenbedrijf en liet weten goed te eten te krijgen. Hij had zelfs de beschikking over een eigen kamer. Ook ontving hij op het adres Hardt Düsseldorf Postfach 8 keurig alle post en pakketjes die hem vanuit Nederland waren toegezonden.

Later werden die contacten bemoeilijkt doordat Bas werd overgeplaatst naar Mülheim an der Ruhr. Deze stad, gelegen in het westelijk Ruhrgebiet van Nordrhein-Westfalen, werd vanwege de aanwezigheid van oorlogsindustrie vanaf 1943 tot het einde van de oorlog regelmatig gebombardeerd door de geallieerden. Het waren echter niet de bombardementen die een einde maakten aan het leven van Bas Roos. Volgens een bericht van het Rode Kruis dat bij de familie werd bezorgd kwam Bas op 21 januari 1945 om het leven als gevolg van een longontsteking.

De familie Roos woonde toen al niet meer in Goudswaard. Op 30 juni 1944 is Antje Roos-van der Jagt met haar twee jongste zoons Koos (Jacobus) en Jan vanuit Goudswaard geëvacueerd en ondergebracht in Oirschot. Kort daarop kwam de familie in Limburg terecht. Vader Korstiaan Roos leefde toen al enkele jaren niet meer, hij is op 19 april 1942 te Goudswaard overleden. Na de oorlog is het gezin teruggekeerd naar Goudswaard en heeft het de woning in de Dorpsstraat opnieuw betrokken.

Bas is na de oorlog herbegraven op het ereveld Düsseldorf, op het Stoffeler Friedhof, Bittweg, Düsseldorf-Oberbilk. Dit ereveld is de centrale begraaf- en gedenkplaats voor Nederlanders die omkwamen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Het ereveld telt 1230 graven en werd ingewijd op 12 juli 1956. Degenen die hier hun laatste rustplaats kregen, overleden voornamelijk tijdens de Arbeitseinsatz, meestal ten gevolge van ziekte of als slachtoffer van bombardementen. Bas Roos ligt begraven op Veld C, Rij 6, Graf 32.

Foto’s en afbeeldingen Bastiaan Roos

Groepsfoto, helemaal rechts staat Bas Roos.

basroos-groepsfoto

Ansichtkaart van de Dorpsstraat te Goudswaard. In de midden van de kaart is het slop te zien (rechter huizenrij). In het derde huis na dat slop woonde de familie Roos.

dorpsstraat-goudswaard

Het ereveld Düsseldorf.

begraafplaats-dusseldorf

19 Comments

Add a Comment
 1. Leuk om meer over te weten, dit is familie.
  Is hier meer over bekend hoor ik dit graag!
  Bvb mijn dank.
  Mvg Mevr D.E.Roos

 2. Ik ben de zoon van Jacobus Roos(Koos) Jan Jacob Roos 1963. Mijn vader is geboren op 10-09-1927 en is overleden op 03-12-1994. Ik weet zeker dat Oom Bas mijn oom was en ik ken zijn verhaal min of meer.

  1. was bas een zoon van jan de postbode

   1. Nee Bas of Bastiaan was een zoon van Korstiaan Roos, de jongste zoon van Dirk Roos en Dina Elizabeth van der Weel. De andere zoons waren Leendert Roos 1871 1957, Johannes Petrus Roos 1874-1952 en dan Jan Roos, de postbode, 1877-1953 en als laatste Korstiaan Roos 1882-1942.

    1. NB
     Dina Elizabeth heette volgens mij Van der Veer.

     1. Klopt ze hette met haar geboortenaam van der Veer. Ze leefde in de periode van 19 januari 1841 tot 29 maart 1917. Ik heb een foto van haar en haar man Dirk Roos

  2. Korstiaan Roos is ‘n broer van mijn vader, en de jongste broer van mijn vader is/was? Jan Roos het laatst mijn bekende adres Ridderkerk, en Bastaantje Roos moeder van Leen Huijzer artiestenaam Lee Towers.Tante sjaan/jeanette was ‘n zus van mijn vader overl 12-11-2014 ook koos Roos is/was’ n broer van mijn vader : Leendert Roos geb 31-10-1920 geb te Goudswaard overl 02-02-1974 te Rotterdam
   Getrouwd met Dingena Kranendok geb 26 -11-1925. Mijn moeder overl 26-02-2003.te Rotterdam mijn ouders.
   Dus ik vermoed dat wij zijn fam zijn?! Er zijn er trouwes meerdere bij m’n vader Dirk broer willempie zus koos broer bas overl in de oorlog Dingena Roos getrouwd met De vries. Westlandse atuinen. zus van mijn vader overl,ziudhoek Rotterdam
   Ik ben de jongste dochter van Leendert Roos en Dingena kranendonk
   Roep naam Dinie. Doopnaam Dingena Elizabeth Roos..
   Geb 15-01-1962. Mijn broers korstiaan Roos geb 22-10-1953 Maarten Roos geb 18-11-54 overl 26 sept 1996, Marius Leendert Roos geb 16-04-1956 Leendert Nicolaas Roos geb 24-07-1957 overl 14 aug 1994. Johannes Roos gen 8 novbember 1958 en mijn kleine zusje Anna Cornelia Roos geb 17-061964 verongelukt op 12 mei 1966. Zijn jullie ook op de hoogte van het Fam wapen v/d Fam Roos? Echt heel mooi. Wij kregen deze toegestuurd van ome Piet Roos, er is ook ‘n boek over.

   1. Ik ben een nakomeling van Dina Elisabeth (Dien) Roos die destijds met Leendert de Vries is getrouwd in Charlois. Het bijzondere is dat Ik in geboren ben in Charlois, maar nu woonachtig ben in Goudswaard, waar mijn voorgeslacht vandaan gekomen is. In. Jij situatie wonen de geslachten afwisselen in Charlois en Goudswaard. Ik houd mij onder andere bezig met stamboomonderzoek.

    Mijn oma was dus de dochter van Anne Co en Korstiaan Roos. Dina Elisabeth kreeg 15 kinderen, waarvan er 1 als tiener vroeg overleed.

    Graag kom ik verder in contact met iemand die meer informatie kan verstrekken over de familie Roos.

    1. Beste Leonardo,

     Ik ben de dochter van Jan roos de jongste jongen.
     Mijn vader vertelde wel vaak over z’n zus dina.En over ome koos en jeanette roos.die ook wel regelmatig op visite was bij ons toen.

     Vriendelijke groet
     Anja Roos

   2. Beste diny,

    Mijn vader jan roos de jongste is later naar krimpen aan den ijssel verhuisd met rika v/d linden.
    Mijn vader is in augustus 2013 overleden.Mijn moeder in 2018.

   3. Beste Diny mogenlijk ben ik u neef Peter roos zoon van Jan Roos getrouwd met Hendrika van der linden uit Ridderkerk hij heeft een tijdje bij Tante sjaan ingewoond op het dijkje te bolnes leen huizer is een volle neef van mij missien is het fijn om wat meer over de familie Roos te weten te komen.

 3. Ik ben de oudste dochter van Adrianus Gerrit Roos en Maria Zendman mijn vader was de middelste zoon van Dirk Bastiaan Roos en Geertje Koppelman. Mijn opa is in 1939 naar Duitsland is verhuisd en daar ook is overleden.
  Mijn vader is in september 2014 in Dordrecht overleden.
  Mijn vader had 2 broers Kor (Korstiaan) Roos geboren in 1931 wonende te Dordrecht en Gerrit Roos geboren in 1936 overleden in 1991.

  Ik ben ook bij tante Sjaan op visite geweest toen ze nog in Spijkenisse woonde, maar dat is erg lang geleden.

  Ik heb van Teun Roos begrepen dat ik familie ben van Diny.

  Het familiewapen is mij onbekend. Waar kan ik dit vinden?

 4. Goedeavond Geertje Roos.

  Wat leuk dat je in contact bent gekomen met Teun Roos.
  Ook voor ons heeft hij veel betekend.
  Hij heeft veel informatie met ons gedeeld.wij waren in de jaren 90 +/- reeds in contact gekomen met ‘n zekere Piet Roos.
  Deze man was erg druk, met het zo compleeet mogelijk maken van onze stamboom.
  Toch nog ‘n flinke lange lijn, ik begreep dat wij één der 14.000 nazaten zijn.
  Er vanuit gaande dat ze zijn gaan tellen bij ‘n Boer Willem?!) Roos van de charloise kerksingel.
  De takken gaan vrij ver, mijn vader was er één v/d negen jongens uit Goudswaard en volgens mijwaren er ook 3 meisjes.
  Bij tante Sjaan cq jeanette zijn we nog met enige regelmaat op bezoek geweest, ook ‘n bikkeltje naar al wat zij ook heeft moeten meemaken, wij hebben echt leuke ontspannende herinerringen aan deze tante. Ik heb foto van het familie wapen via Teun Roos weer in ons bestand, bij interresse mail me maar, dan kan ik je deze toe doen komem. Mvg D.E.Roos.

  1. Beste Diny,

   Hebben jullie het familie wapen nog.

   Vriendelijke groet
   Anja Roos

 5. Ik heb met.interese alle masails gelezen heel leuk ik groet En U allen korstiaan

  1. Insgelijks Korstiaan Roos.

   Er zijn er nog al veel van met deze erfnaam: aangenaam.
   Fijn dat er tot op heden nog veel aandacht voor is.
   Uiteraard ook de naam van onze opa oom & broer etc etc..
   Grt D.E.Roos.

 6. Ik ben Jan Jacob Roos 26-04-1963 Ik ben één van de vijf kinderen van Jacobus(Koos) Roos 10-09-1927/03-12-1994 en Nel Roos Landman 31-10-1924/30-12-2010. Mijn vader is geboren in Goudswaard. Natuurlijk ken ik alle namen van de broers en zussen van mijn vader. Namelijk Dirk Roos die is in Duitsland gaan wonen. Leen Roos. Korstiaan Roos. Bas Roos die is tijdens de oorlog in Duitsland overleden. Arend Roos hij was beroeps militair.Jan Roos hij was de jongste. En dan Tante Wil(willempje), Tante Dien. Tante Sjaan(Jeanette)de moeder van Leen Huijser(Lee Towers) Heel leuk om hier familie te ontmoeten.

  1. Ik ben de dochter van Jan roos 2-10-1964
   Mijn doopnaam is Anje cornelia roos.Ik kom uit gezin van 6 kinderen.
   Leuk om zo familie te horen.

 7. Ik heb nog een vraag over Dirk Bastiaan Roos die naar Duitsland is gegaan. Weet iemand nog iets over zijn 2e echtgenote Elisabeth Wachtmeister en hun zoon Johann Roos. Wanneer zij zijn getrouwd en wanneer de zoon geboren is. Ik heb deze gegevens via Arolsen Archives gevonden. groetjes Wilma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *