Liedjes en gedichten 1939-1945 – door Ger Jansen

Ger Jansen uit Zuid-Beijerland heeft een boek samengesteld over oorlogsliedjes. Voor het nageslacht is het boek geschonken aan het Museum Hoeksche Waard te Heinenoord.

“Ik heb die liedjes verzameld vanaf 2002 tot 2006. Het is een verzameling geworden van ik denk ongeveer 1200 stuks. Ik heb het destijds geprint op A4 formaat en in twee kolommen afgedrukt. Dan nog besloeg de verzameling tegen de 400 bladzijden. Het was omstreeks 2002 toen ik me met de beste wil van de wereld niet kon herinneren hoe het derde en vier couplet van het bevrijdingslied van Goudswaard luidde. Ik ben toen gaan rondbellen bij mensen in Goudswaard maar niemand kon me helpen. Meestal was het antwoord in de geest van: Dat is zo lang geleden, dat weet ik niet meer.

Ik heb toen een berichtje gestuurd naar de redactie van een krantje dat ergens in Spijkenisse werd gedrukt. Het resultaat kwam er en nog wel van een neef van me. Toen ik hem vroeg hoe hij – hij was net drie jaar toen de oorlog afliep – eraan was gekomen vertelde hij me dat na het overlijden van zijn moeder zijn zus en broer er geen belangstelling voor hadden en dat hij het toen maar meegenomen had. Bij het rondbellen kwam ik ook in contact met Piet Kranendonk in Abbenbroek. Hij was afkomstig uit Goudswaard en vertelde me dat hij niet wist hoe het verder ging met die coupletten maar hij vertelde ook dat hij de inhoud van het Geuzenliedboek tijdens de oorlog had overgetypt. Ik kreeg dat van hem – toen ik hem later een bezoek bracht – mee en ben toen eigenlijk meteen begonnen alles in de computer te stoppen. Terwijl ik daar nog mee bezig was verscheen er een artikeltje in de Telegraaf waarin een liedje uit de oorlog werd aangehaald. Ik heb toen meteen een mailtje gestuurd naar de Telegraaf met de vraag of ze nog meer van die liedjes of gedichten hadden. Dat was niet het geval maar het resultaat was wel dat ik na een paar dagen een medewerkster van de Telegraaf in huis had die me van alles en nog wat vroeg. Ze heeft daarna een artikel geschreven voor de Telegraaf en dat had tot gevolg dat ik overspoeld werd met brieven en e-mails. Drie weken later belde ze op of het artikel nog geholpen had de verzameling uit te breiden. Ik was toen nog niet klaar met het verwerken van alles wat ingekomen was. Ze zorgde opnieuw voor een artikel en de stroom bleef aanhouden. Wat mij dreef om de verzameling aan te leggen was het feit dat ik wilde dat de liedjes en gedichten op de een of andere manier bewaard bleven. Het formaat van het boek is A4 geworden. Aanvankelijk had ik gedacht aan A5 maar dan werden het zoveel bladzijden dat het ingebonden een veel te dik boek zou gaan worden. Er zijn vier exemplaren gemaakt. Een heb ik zelf, een is er naar Henk Boer in den Haag – ook afkomstig uit Goudswaard – en een is er naar het Museum Hoeksche Waard in heinenoord. Het vierde exemplaar is hier in Zuid-Beijerland in de bibliotheek beschikbaar.” Ger Jansen, maart 2015.

Afbeeldingen ‘Boekomslag en inleiding’

liedjes-gedichten-boek-01 liedjes-gedichten-boek-02 liedjes-gedichten-boek-03

liedjes-gedichten-boek-04 liedjes-gedichten-boek-05

Geen Kerstmis in 1943

liedjes-gedichten-boek-06

Knipsels 

Maasstad, 30 september 2004

liedjes-maasstad-30sept2004

Kompas, 15 oktober 2004

liedjes-kompas-15oktober2004

De Telegraaf, 18 november 2005

liedjes-telegraaf-18nov2005

De Telegraaf, 9 december 2005

liedjes-telegraaf-9dec2005

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *