Een document uit 1942, waarin het Nederlandsche Roode Kruis burgemeester Hammer bedankt voor de gedane mededeling m.b.t. een gevangen genomen Engelse Piloot. De in juni 1940 onder Piershil aangehouden piloot werd in de jaren daarna een beroemdheid.
Document ‘Nederlandsche Roode Kruis’ – 1942
Klik op de afbeelding voor een vergroting
De 26-jarige Bertram A. James (roepnaam Jimmy) was een pas getrainde copiloot van een Wellington-bommenwerper die in juni 1940 ten zuiden van Rotterdam werd neergeschoten. Kort geholpen door een Nederlandse boer, werd hij nabij Piershil door de Nederlandse politie opgepakt en overgedragen aan de bezettende Duitsers. Net voordat hij zijn plan kon uitvoeren om een boot te stelen en de Noordzee over te steken naar Groot-Brittannië. Hij werd gevangen gezet, eerst in Dulag Luft en vanaf juli in Stalag Luft I aan de Oostzee. Vanaf zijn gevangenneming deed hij twaalf pogingen om aan de Duitsers te ontsnappen.
In september 1941 ontsnapte hij samen met John “Death” Shore via een tunnel uit Stalag Luft I. Het plan was om via Sassnitz en de veerboot naar Zweden te ontkomen. Shore slaagde daarin maar James werd opgepakt. Andere ontsnappingspogingen mislukten. Na diverse overplaastingen kwam hij terecht in het noordblok van Stalag Luft III, dat net in opdracht van Hermann Göring was gebouwd. Het kamp werd een verzameling van RAF gevangenen uit verschillende kampen. Jimmy James was een van de 76 officieren die op 24 maart 1944 uit Stalag Luft III ontsnapten. Deze gebeurtenis staat bekend als The Great Escape, en is in 1963 verfilmd. De meesten van hen, waaronder James, werden weer opgepakt, vijftig van hen werden in opdracht van Hitler geëxecuteerd. James werd met vier lotgenoten naar concentratiekamp Sachsenhausen overgebracht. Ook daar wist hij via een tunnel te ontsnappen, maar werd twee weken later weer opgepakt. James overleefde de oorlog, op 17 mei 1946 werd het onderscheiden met het Military Cross. Hij was de enige nog levende toen zestig jaar na de ontsnapping een herdenking plaatsvond. Hij overleed in het Ludlum Ziekenhuis op 18 januari 2008.