Canadezen in de Hoeksche Waard

HOEKSCHE WAARD, september 2020 – Nadat in juli de fietsroute ‘In de voetsporen van de Canadezen’ werd gelanceerd, brengt gemeente Hoeksche Waard nu de cultuurhistorische publicatie ‘Canadezen in de Hoeksche Waard’ uit. Bij het maken van de fietsroute kwam er namelijk zoveel nieuwe informatie boven water dat het zonde was om daar niets mee te doen. In de publicatie wordt beschreven waar de Canadezen in de Hoeksche Waard verbleven, wat ze deden en wanneer ze vertrokken. Bij het samenstellen kreeg de gemeente hulp van Stichting Oud-Puttershoek, Historische Vereniging ’s-Gravendeel en Oudheidkundige vereniging Het land van Strijen. Als dank overhandigde wethouder Cultuur en Erfgoed Harry van Waveren de eerste exemplaren aan vertegenwoordigers van deze organisaties. Tijdens het onderzoek kwam er veel informatie naar boven uit zowel het gemeentelijk archief, als ook nationale en Canadese (oorlogs)archieven. Het was bekend dat de soldaten deel uitmaakten van onderdelen van de 1st Canadian Infantry Division. Maar deze divisie bestond uit wel 47 verschillende onderdelen. Gelukkig was op een foto van de Canadezen in Strijen duidelijk de contour van een baretembleem van de Royal Canadian Artillery te zien. Het waren dus voornamelijk soldaten van deze eenheid die toegejuicht werden in de Hoeksche Waardse dorpen.

Canadezen in de Hoeksche waard
Canadezen in de Hoeksche waard

Gemeente Hoeksche Waard dook (inter)nationale archieven in en haalde nieuwe informatie boven water. Daarbij kreeg zij hulp van onder meer de Oudheidkundige vereniging Het land van Strijen, de Historische vereniging ‘s-Gravendeel, Stichting Oud-Puttershoek en het Museum Hoeksche Waard. Alle informatie werd gebundeld in de cultuurhistorische publicatie ‘Canadezen in de Hoeksche Waard’.

Hier staat verdere uitleg en ook de digitale versie van de publicatie https://www.gemeentehw.nl/cultuurhistorische-publicatie-canadezen-in-de-hoeksche-waard/  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *