Nieuw boek over de Barendrechtse Brug

De geschiedenis van de legendarische Barendrechtse Brug over de Oude Maas wordt uitgebreid beschreven in het boek ‘Te Groot voor een Museum’.

Auteur Peter Pot schreef in 1988 al een boek over de brug, met de toepasselijke titel ‘De Barendrechtse Brug’. Het was tot nu toe het standaardwerk over dit onderwerp. Nu heeft Pot een uitgebreider boek gemaakt. Daarbij heeft hij gebruik gemaakt van archiefmateriaal dat dertig jaar geleden nog niet beschikbaar was.

De Barendrechtse Brug was aanvankelijk een draaibrug. In 1933 werd het de langste hefbrug van Europa. De verbouwing was nodig om grotere schepen door te laten. Peter Pot heeft in het boek prachtige foto’s opgenomen van de bouw van de heftorens.

In de meidagen van 1940 werd er om de brug zwaar gevochten. Ook deze weinig bekende episode wordt in het boek beschreven. Aan deze strijd herinnert ook een monument, dat tegenwoordig bij het bruggenhoofd in Barendrecht staat.

De brug werd in de jaren zestig een knelpunt in het wegennet. Dat leidde tot lange files. De brug  maakte in 1969 plaats voor de Heinenoordtunnel. Alleen de twee bruggenhoofden bestaan nog.

De titel van het boek heeft te maken met 22 juli 1969, de dag dat de Heinenoordtunnel werd geopend. Die dag begon de ontmanteling van de brug.  Minister Bakker van Verkeer sprak toen de volgende woorden “…… jammer, dat de Barendrechtse Brug te groot is voor enig museum, anders hadden we haar kunnen bewaren.”

‘Te Groot voor een Museum’, door Peter Pot (ISBN 978-90-830991-0-1) telt 128 pagina’s en is een uitgave van BAR Lokale Media in Barendrecht. Het boek is te koop in de boekwinkel en bij de schrijver en kost  17,95 euro (exclusief portokosten).

Auteur Peter Pot is bereikbaar via 078-6731411 en e-mail : pot00553@planet.nl

1 Comment

Add a Comment
 1. Heer Pot
  Complimenten voor uw prachtige boek. Inhoud en uitgave heel mooi.
  Jammer dat ook in deze uitgave weinig of niets van de brugwachters te vinden is.
  Misschien weinig over bekend.
  Mijn opa was er een, tijdens de oorlogsjaren. Daar had ik meer van willen weten.
  Ik heb er wel foto van, als u er prijs op stelt kan ik ze mailen.
  Nogmaals een aanwinst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *