Op deze website komt de naam Jaan Jiskoot voor in de verslaggeving van de verzetsgroep Zinkweg uit Oud-Beijerland, zoals hier: Verslag Groep Zinkweg: KP-BS-SG
Onderstaand artikel werd aangeboden door Bas Romeijn, waarvoor dank!
Jaan Jiskoot, een Barendrechtse verzetsstrijdster vertelt
Enkele jaren geleden kreeg Bas Romeijn van René Baan een cassettebandje uit 1992. Dat bleek een opname van een interview door Suzanne Mulder van Radio Rijnmond met deze, toen 88 jarige opmerkelijke vrouw. Hiervan maakte Bas een podcast met de titel “Jaan Jiskoot, een Barendrechtse verzetsstrijdster vertelt” . Heel nuchter en zonder opsmuk vertelt zij daarin over haar tijd met de knokploeg van Johannes Post en haar taak bij de overval op het postkantoor van Oud-Beijerland. De introtekst is ingesproken door John Brosens.
Al kort na het uitbreken van de 2e wereldoorlog was Jaan Jiskoot in Barendrecht op verschillende manieren actief in het ondergrondse verzet. Al op 10 september 1942 werd zij samen met haar broer door de Duitsers opgepakt op verdenking van hulp aan joodse vluchtelingen en zat zes weken gevangen.
De Barendrechtse journalist Elbert van Ruler was in 1943 één van de oprichters van het illegale blad TROUW en al gauw was Jaan betrokken bij de verspreiding van Trouw maar ook van Vrij Nederland.
Tegelijkertijd werd haar huis steeds meer een uitvalsbasis, wapendepot en rustpunt voor de verzetsgroep van Johannes Post. Zoals voor overvallen in Den Haag, Zwijndrecht en Oud Beijerland, waarvoor zij ook zelf in actie kwam. Voor het verkrijgen van levensmiddelen voor onderduikers had men dringend behoefte aan distributiebonkaarten. Barendrechter en groepslid Nico de Regt informeerde in November 1943 bij de bij de groep Zinkweg in Oud Beijerland naar de mogelijkheden om daar een overval te plegen. Dat kon op het postkantoor. Om herkenning te voorkomen zou De Postgroep daar naar binnengaan en de Zinkweg groep de afvoer taken doen. Men besloot om niet alleen bonkaarten, maar ook “rijksgeld” me te nemen voor de financiering van onderduikers. De groep, inclusief Jaan Jiskoot, kwam naar Oud Beijerland, maar moest weer vertrekken. De zending kwam niet naar het Postkantoor.
Pas op 20 januari 1944 lukte het, de Postgroep was niet meer in Barendrecht maar met een nieuwe samenstelling, waaronder drie Oud Beijerlanders, Jaan Jiskoot, Piet Dourleijn en een onderduiker uit Berkel, onder leiding van Nico de Regt.
Een gedeelte van de buit t.w. 5000 bonkaarten, 8700 noodinlegvellen en duizenden coupures werden opgeborgen op de zolder van de Gereformeerde Kerk in Oud Beijerland, terwijl een bedrag van f. 72.000.- werd opgeborgen in de boerderij van Traas, waar ook Nico, Jaan en Piet een onderkomen vonden tot de andere morgen.
Luister naar de Podcast via de website https://basromeijnfilms.blogspot.com of via onderstaande podcast.
Gedenkplaat Jaan Jiskoot
Barendrecht eert Jaan Jiskoot met een gedenkplaat aan een gevel bij de trapopgang naar de Middenbaan met de tekst:
Hier stond een boerderij
een bolwerk van verzet
Bewoners leefden vaak in angst
Maar God zij dank, een ieder werd gered.