Dodenherdenking in Korendijk

Vroeger verzamelden inwoners zich conform deze richtlijnen op een centraal punt in het dorp, om daar samen het moment van stilte door te brengen. Sedert 1995 wordt de dodenherdenking in Korendijk door de Gemeente in goede banen geleid, bij het herdenkingsmonument in de Voorstraat van Piershil.

In 1995 was het 50 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Het gemeentebestuur heeft toen voor de schooljeugd een boekje (Martha en Luba) uit laten geven, als herinnering aan de gebeurtenissen in de oorlog. Er is toen een bijeenkomst voor de schoolkinderen georganiseerd voor het gemeentehuis van Korendijk. Alle gedecoreerden waren uitgenodigd voor een receptie in het gemeentehuis en familie van de Joodse kinderen die in het boek voorkwamen waren ook op deze receptie uitgenodigd. Voorafgaande hieraan heeft het gemeentebestuur samen met de NH kerk in Piershil op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd in de kerk.

Afgesproken is toen dat iedere 5 jaar een dergelijke herdenking zou worden gehouden (in 2000 voor het eerst). In de tussentijd zijn er ook twee monumenten onthuld, die inmiddels zijn versmolten tot één. In 1998 is het herinneringsmonument onthuld voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, uit Nederlands-Indië en de Watersnood. Er is toen tussentijds een grote bijeenkomst georganiseerd in de kerk, met de families van de slachtoffers. Dat is ook gebeurd in 2011, voorafgaand aan de onthulling van het monument voor de burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

In de tussentijdse jaren was er een herdenking, buiten bij het monument. Er is telkens een mogelijkheid tot verzamelen in het Gemeentehuis en daarna loopt men naar het monument, waar er een toespraak wordt gehouden door de burgemeester. Van lieverlede is dit uitgebreid met muzikale begeleiding van Crescendo (ook ‘The Last Post’ wordt ten gehore gebracht) en vanaf 2008 is ook de Scoutinggroep Suanablake aanwezig. Het resultaat is jaarlijks een goed georganiseerde en stijlvolle herdenking die door veel belangstellenden wordt bijgewoond.

Geluidsfragment ‘Herdenking in Piershil’

Op vrijdag 4 mei 2012 was Henk van den Heuvel te horen op Radio Hoeksche Waard, inzake de dodenherdenking van de gemeente Korendijk.

Afbeeldingen ‘Martha en Luba’ – 1995

Voorpagina en colofon, dit boekje werd in 1995 uitgedeeld aan de schoolkinderen in de gemeente Korendijk.

1995-boekje-marthaenluba-colofon 1995-boekje-marthaenluba-voorpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *